Ορατές άρχισαν να γίνονται οι πρώτες ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των ΗΠΑ, καθώς η απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, δημιουργεί έλλειψη ανταλλακτικών, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα μέλη του συνδικάτου εργαζομένων στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ (UAW) ξεκίνησαν την Παρασκευή απεργία στα εργοστάσια των General Motors, Ford και Stellantis, με στόχο να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

ΗΠΑ: Η απεργία των αυτοκινητοβιομηχανιών δοκιμάζει τους στόχους του Μπάιντεν

Ο αντίκτυπος

Η απεργία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί το συνδικάτο και στα τρία εργοστάσια ταυτόχρονα εδώ και δεκαετίες, και έχει ήδη προκαλέσει διακοπές στην παραγωγή δημοφιλών μοντέλων όπως το Ford Bronco, το Jeep Wrangler και το Chevrolet Colorado.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται κυρίως για το σύστημα μισθοδοσίας που ισχύει στα εργοστάσια, το οποίο προβλέπει χαμηλότερους μισθούς και λιγότερες παροχές για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους.

«Δεν πρόκειται να καταστρέψουμε την οικονομία. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται να καταστρέψουμε την οικονομία των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε ο πρόεδρος του UAW, Shawn Fain.

Οι απαιτήσεις του συνδικάτου

Το συνδικάτο απαιτεί μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη των εταιρειών, μικρότερη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών παροχών και ισχυρότερη εγγύηση εργοδότησης καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες μεταβαίνουν στην ηλεκτροκίνηση.

Οι απεργοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι του «δεύτερου επιπέδου» μπορούν να κερδίζουν μόνο το μισό των ωριαίων μισθών των παλαιότερων εργαζομένων του UAW και να λαμβάνουν χειρότερες παροχές.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προσφέρει αυξήσεις μισθών έως και 20%, αλλά χωρίς τα βασικά οφέλη που ζητά το συνδικάτο. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα αιτήματα του συνδικάτου θα τις καταστήσουν μη ανταγωνιστικές έναντι των μη συνδικαλισμένων αντιπάλων τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους 12.700 απεργούς στις ΗΠΑ εργάζονται στο εργοστάσιο της Stellantis στο Τολέδο του Οχάιο. Η διοίκηση του εργοστασίου έχει προετοιμαστεί για την απεργία, δημιουργώντας έναν τεράστιο χώρο στάθμευσης με ολοκληρωμένα Jeeps.

Η GM δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προτάσεις του UAW για μισθούς και παροχές θα κοστίσουν στην αυτοκινητοβιομηχανία 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος του UAW, Ray Curry, απέρριψε τους ισχυρισμούς των αυτοκινητοβιομηχανιών, λέγοντας ότι οι εταιρείες έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορές μετοχών και μισθούς διευθυντικών στελεχών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου και των αυτοκινητοβιομηχανιών αναμένεται να συνεχιστούν το Σαββατο.

«Στα σχοινιά» ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανταμείψουν τους εργαζόμενους. «Οι εταιρείες έχουν κάνει κάποιες σημαντικές προσφορές, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι τα ρεκόρ εταιρικών κερδών δημιουργούν όφελος και στους εργαζόμενους», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η προσωρινή υπουργός Εργασίας, Julie Su, και ο σύμβουλος, Gene Sperling, θα ταξιδέψουν στο Ντιτρόιτ για να προσφέρουν υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις, αλλά ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι δεν θα μεσολαβήσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να απειλήσει τις θέσεις εργασίας στον τομέα των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Ο πιθανός αντίπαλος του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε την Παρασκευή τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, χαρακτηρίζοντάς την ως «δολοφόνο θέσεων εργασίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.