Στοιχεία από την Credit Suisse προκειμένου να εκτιμήσουν αν η τράπεζα παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με την οικονομική της κατάσταση ζητούν οι αμερικανικές αρχές.

UBS: Ποιες χώρες καθυστερούν τη συγχώνευση με την Credit Suisse

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου της UBS, μητρικής εταιρείας πλέον της Credit Suisse, η διασωθείσα ελβετική τράπεζα «έχει λάβει αιτήματα για έγγραφα και πληροφορίες» από υπηρεσίες όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA.

Στο σημείωμα η UBS ανέφερε επίσης ότι τρεις ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί κατά της Credit Suisse, καθώς και κατά νυν και πρώην διευθυντών, με την κατηγορία παραπλανητικών δηλώσεων σχετικά με πελάτες που προχώρησαν σε ανάληψη μετρητών στα τέλη του 2022.

Η Credit Suisse συνεργάζεται με τις αρχές, αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο της UBS.

Η παρέμβαση της UBS

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η UBS έσπευσε να διασώσει την αντίπαλό της τον Μάρτιο σε μια κυβερνητικά ενορχηστρωμένη παρέμβαση, αφού δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την Credit Suisse εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης σε μια αγορά που είχε ήδη ταρακουνηθεί από την κατάρρευση ορισμένων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.

Η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δημιούργησε μια γιγαντιαία τράπεζα με ισολογισμό 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι έρευνες όμως αποτελούν έναν πιθανό κίνδυνο για πρόστιμα και ποινές σε βάρος της UBS.

Η έρευνα της FINMA

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Reuters ανέφερε ότι η FINMA εξέταζε κατά πόσον οι παρατηρήσεις του τότε προέδρου της Credit Suisse, Axel Lehmann, σχετικά με τις εκροές που είχαν σταθεροποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν ενδεχομένως παραπλανητικές.

Στις 10 Μαρτίου, η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπίσει αρκετούς λόγους που να δικαιολογούν την κίνηση διαδικασιών κατά της τράπεζας σε αυτή την περίπτωση.

Οι εκροές

Η Credit Suisse επλήγη από εκροές 110,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (124 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, οι οποίες έφεραν την τράπεζα κοντά στο χείλος του γκρεμού. Οι εκροές αυτές συνεχίστηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Μαρτίου, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δανειστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μέσω ενός μηχανισμού που ονομάζεται Emergency Liquidity Assistance (ELA) για να ενισχύσει «προληπτικά» τα ταμειακά της αποθέματα.

Αλλά μετά τις διαβεβαιώσεις της Credit Suisse ότι η ένεση των 50 δισεκατομμυρίων φράγκων θα διευκόλυνε την ανάκαμψή της και τους ισχυρισμούς της διοίκησης προς το προσωπικό και τους πελάτες της ότι παρέμενε βιώσιμη επιχείρηση, η τράπεζα χρειαζόταν περισσότερα μετρητά και εξαντλούσε τις εξασφαλίσεις που μπορούσε να ενεχυριάσει στην κεντρική τράπεζα.

Ένα αρχείο της FINMA σχετικά με τα πρόσθετα ομόλογα Tier-1 της Credit Suisse με ημερομηνία 19 Μαρτίου – την ημέρα που ανακοινώθηκε η συγχώνευση διάσωσης – ανέφερε ότι από τα μέσα Μαρτίου η Credit Suisse ήταν κοντά στο να πέσει κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα μετρητών που διατηρούσε στην ελβετική κεντρική τράπεζα, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά της να πραγματοποιεί κανονικά πληρωμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση