Οι περισσότερες κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης έχουν εκπληρώσει τον στόχο του Ιανουαρίου 2024 για έκδοση ειδικού χρέους για την αναπλήρωση κεφαλαίων σε μια κρίση, αλλά ορισμένες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι μπορούν, εάν χρειαστεί, να εκκαθαριστούν γρήγορα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) οι πρόσφατες τραπεζικές κρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Silicon Valley Bank κατέρρευσε και στην Ελβετία όπου η UBS αναγκάστηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse, δείχνουν ότι οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αυξήσουν την ετοιμότητά τους για ταχέως εξελισσόμενες κρίσεις.

Σύμφωνα με το Reuters η υποχρέωση των τραπεζών στην τραπεζική ένωση της ΕΕ να έχουν ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) ήταν ένα μάθημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όπου οι φορολογούμενοι έπρεπε να διασώσουν τις τράπεζες.

Το χρέος MREL διαγράφεται σε μια κρίση για να «διασωθεί» η τράπεζα και να μην είναι «πολύ μεγάλο για να πτωχεύσει».

Το ερώτημα των 300 τρισ. δολαρίων – Τα υψηλά επιτόκια και η εικόνα στην Ελλάδα

Εντός των στόχων

Το  SRB, το οποίο θέτει του στόχους του MREL, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2022, τα δύο τρίτα των τραπεζών πέτυχαν τον τελικό τους στόχο.

Το έλλειμμα είναι 0,3% των συνολικών ανοιγμάτων κινδύνου ή 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ (21,87 δισεκατομμύρια δολάρια). Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ και 24 τράπεζες έχουν έλλειμμα MREL, αν και σε 14 από αυτές δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του 2024 ή του 2025 για να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Ενώ η διατήρηση επαρκών πόρων που απορροφούν τις ζημιές ανά πάσα στιγμή είναι το κλειδί, είναι εξίσου σημαντικό για τις τράπεζες να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια σε μια κρίση», αναφέρει η έκθεση του SRB.

Η εστίασή του μετατοπίζεται στο να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες μπορούν να αποδείξουν αξιόπιστα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ότι μπορούν να εκκαθαριστούν ομαλά, να αναδιαρθρωθούν ή να πουληθούν χωρίς προβλήματα στους πελάτες.

«Το SRB θα επανεξετάσει εάν εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και θα λάβει διορθωτικά μέτρα όπου χρειάζεται», ανέφερε, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα χρειαστεί να παρέμβει. Ο περιορισμός της ρευστότητας ήταν χαρακτηριστικό της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής και εξετάζεται εξονυχιστικά στα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης

Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (ΕΣΕ) είναι η αρχή εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Αποτελεί βασικό στοιχείο της Τραπεζικής Ένωσης και του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης. Αποστολή του είναι η διασφάλιση της εύρυθμης εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών.

Τα κύρια καθήκοντά του είναι:

  • η θέσπιση τυποποιημένων κανόνων και διαδικασιών για την εξυγίανση οντοτήτων
  • η λήψη αποφάσεων εξυγίανσης εντός της Τραπεζικής Ένωσης σύμφωνα με τυποποιημένη διαδικασία, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς
  • η θέσπιση αξιόπιστων και εφαρμόσιμων ρυθμίσεων για την εξυγίανση
  • η εξάλειψη των εμποδίων στην εξυγίανση των τραπεζών, ώστε να καταστεί ασφαλέστερο το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη
  • η ελαχιστοποίηση του κόστους εξυγίανσης και η αποτροπή της απομείωσης της αξίας εκτός αν αυτό είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων της εξυγίανσης
  • η παροχή ουσιαστικών οφελών στους φορολογουμένους, τις τράπεζες και τους καταθέτες
  • η προώθηση της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας της ΕΕ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις