Σε περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Ασία προχωράει η UBS, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ανταγωνίστριας Credit Suisse, ως μέρος της προσπάθειας να αντιδράσει στην υποτονική δραστηριότητα των πελατών και στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Διαχείριση περιουσίας: Μια αγορά για λίγους με συνολική αξία 510 τρισ. δολάρια

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας έχει ήδη καταργήσει κάποιους επικαλυπτόμενους ρόλους τους τελευταίους μήνες και αναμένονται περαιτέρω περικοπές μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς τα σχέδια δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Οι πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των θέσεων που θα καταργηθούν θα είναι αρκετοί διαχειριστές εταιρικών σχέσεων στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, η πλειονότητα των οποίων περιλαμβάνονται σε ομάδες που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Credit Suisse. Ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα καταργηθούν δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο επί του παρόντος η τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει την πλειοψηφία των θέσεων στην ιδιωτική τραπεζική στην Αυστραλία και την Ινδία, όπως υποστηρίζει η μία πηγή.

Οι πιέσεις της Ασίας

Η UBS βρίσκεται αντιμέτωπη με το υποτονικό καταναλωτικό κλίμα και τα επίπεδα δραστηριότητας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου το Χονγκ Κονγκ αποτελεί εδώ και καιρό κέντρο -μαζί με τη Σιγκαπούρη- για τους υπερ-πλούσιους από την Κίνα. Τα κέρδη προ φόρων της μονάδας διαχείρισης περιουσίας στην περιοχή μειώθηκαν κατά 9% το β΄ τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το 2022, έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, δεχόμενοι πλήγμα από τα lockdowns για την πανδημία και την κρίση στον κλάδο των ακινήτων. Μετά το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας αναβλήθηκαν ελπίδες ότι η Κίνα θα ανακάμψει το 2023, όμως ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υποτονικός, με τις κινεζικές μετοχές να βρίσκονται σε τροχιά απωλειών για τρίτο συνεχόμενο έτος απωλειών.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse τον περασμένο Ιούνιο, η UBS έχει θέσει σημαντικούς στόχους για την ενσωμάτωση της πρώην ανταγωνίστριάς της, μεταξύ άλλων τις περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στην εγχώρια αγορά και την εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Οι περικοπές αυτές μπορεί να είναι ένα μέρος του ότι θα ακολουθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάντως οι περικοπές στις θέσεις εργασίας έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία και άλλες τράπεζες, όπως η Barclays και η Goldman Sachs μειώνουν επίσης το προσωπικό τους. Η Barclays σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 5% του προσωπικού στους πελάτες στο τμήμα συναλλαγών, καθώς και ορισμένους υπεύθυνους για τις συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η UBS ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse αντί του ποσού των 4,6 δισ. δολαρίων νωρίτερα το 2023. Τους μήνες που ακολούθησαν, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσίας Ικμπάλ Καν διοργάνωσε εκδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη για να συσπειρώσει το προσωπικό και να συγκεντρώσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.

Η Ασία είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις περιοχές που δεν θα επηρεαζόταν από τις περικοπές. Η UBS διέθετε σχεδόν 850 τραπεζίτες στην ιδιωτική τραπεζική στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ η Credit Suisse 580, σύμφωνα με τα στοιχεία του Asian Private Banker.

Παρόλα αυτά, στις αποχωρήσεις συμπεριλαμβάνονται ακόμη και ανώτεροι τραπεζίτες που προσχώρησαν πρόσφατα. Ο Γκαουτάμ Ανάντ, διευθύνων σύμβουλος στη Σιγκαπούρη που προσλήφθηκε από την Credit Suisse το 2022, αποχώρησε από τη UBS στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το μητρώο της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης. Ξεκίνησε στην UBS τον Ιανουάριο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση των υπηρεσιών για την πλούσια διασπορά της Ινδίας.

Στο Χονγκ Κονγκ, τραπεζίτες όπως ο Μάρτιν Λοχ της Credit Suisse, επικεφαλής της ομάδας αγορών για την Κίνα, και ο Τζο Λάου ανώτερο στέλεχος αποχώρησαν επίσης τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή