Μήνυση κατά μιας εταιρεία της Νέας Υόρκης που διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), επειδή δεν είχε εγγραφεί ως σύμβουλος επενδύσεων.

ΗΠΑ: Πρόστιμα 549 εκατ. δολ. σε τράπεζες για χρήση… Signal και WhatsApp

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε αγωγή την Τρίτη κατά της Concord Management LLC και του ιδρυτή της Michael Matlin. Η υπηρεσία ανέφερε ότι η αποτυχία της Concord και του Matlin να εγγραφούν σήμαινε ότι επένδυσαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές κινητών αξιών των ΗΠΑ χωρίς καμία ρυθμιστική εποπτεία.

Τη ζητά η SEC

Ο Αμπράμοβιτς δεν κατονομάζεται στη μήνυση της SEC, η οποία περιέγραφε τον μοναδικό πελάτη της Concord ως έναν «πλούσιο πρώην Ρώσο πολιτικό αξιωματούχο» στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2022. Το Bloomberg άλλωστε είχε μεταδόσει τον Μάρτιο του 2022 ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων πίσω από την Concord ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε να εκδοθεί διαταγή που να υποχρεώνει την Concord και τον Matlin να παραιτηθεί από τα κέρδη που αποκόμισε ως αποτέλεσμα αυτής της παράνομης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την αγωγή, οι κατηγορούμενοι έλαβαν περίπου 85 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε μπόνους απόδοσης, 29 εκατομμύρια σε αμοιβές και 6 εκατομμύρια δολάρια σε επιστρεφόμενα έξοδα, μεταξύ 2012 και 2022.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Concord δεσμεύτηκαν λόγω των κυρώσεων, αλλά οι επενδύσεις παραμένουν ενεργές. Έτσι η εταιρεία και ο Matlin θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη διαχείριση εάν το «πάγωμα» αρθεί, ανέφερε η SEC στην αγωγή της.

Ο Matlin, η Concord και ο Αμπράμοβιτς

Ο 59χρονος Matlin από το Airmont της Νέας Υόρκης, είναι Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στη Ρωσία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1988 και ίδρυσε την Concord το 1999, σύμφωνα με την SEC. Σκοπός της εταιρείας ήταν η παροχή εποπτικών και διαχειριστικών υπηρεσιών, ώστε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της να επενδύονται σε μια ποικιλία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ, και διαχειριζόταν ένα χαρτοφυλάκιο με εκτιμώμενη συνολική αξία 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2022.

Η Concord κατεύθυνε κυρίως τα χρήματα του Αμπράμοβιτς στις μεγαλύτερες και πιο γνωστές αμερικανικές εταιρείες, όπως η Brevan Howard Asset Management, η Millennium Management και η Carlyle Group, δήλωσαν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν την εταιρεία του Matlin.

Ο 56χρονος Αμπράμοβιτς κατέχει περιουσία καθαρής αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, την οποία συγκέντρωσε από την πώληση ιδιωτικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού γίγαντα Sibneft και της Aeroflot. Έγινε γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο ιδίως ως ο επί μακρόν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, την οποία πούλησε τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής