Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν συνολικές κυρώσεις ύψους 549 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της Wells Fargo και μιας σειράς από μικρότερες ή μη αμερικανικές εταιρείες που απέτυχαν να διατηρήσουν ηλεκτρονικά αρχεία των επικοινωνιών των εργαζομένων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) επέβαλε πρόστιμα 289 εκατομμυρίων δολαρίων σε 11 εταιρείες για «εκτεταμένες και μακροχρόνιες αποτυχίες» στην τήρηση αρχείων, ενώ η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο σε τέσσερις τράπεζες συνολικά 260 εκατομμυρίων δολαρίων για παράλειψη τήρησης αρχείων που απαιτούνται από τη ρυθμιστική αρχή.

ΗΠΑ: Κανόνας για μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις τράπεζες

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών να εξαλείψουν τη διάχυτη χρήση ασφαλών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal, το WhatsApp της Mets ή το iMessage της Apple από υπαλλήλους και διευθυντές της Wall Street. Ξεκινώντας στα τέλη του 2021, οι ρυθμιστικέ αρχές προχώρησαν σε διακανονισμούς με μεγαλύτερους παίκτες, όπως η JPMorgan Chase, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Citigroup.

Τα πρόστιμα συνολικά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την SEC και την CFTC.

«Οι σημερινές ενέργειες προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι οι ρυθμιζόμενες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστών και των επενδυτικών συμβούλων, συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις τήρησης αρχείων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση και την επιβολή της συμμόρφωσης με τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών», δήλωσε ο Sanjay Wadhwa, αναπληρωτής διευθυντής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Οι εταιρείες παραδέχτηκαν ότι τουλάχιστον από το 2019, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν παράπλευρα κανάλια όπως το WhatsApp για να συζητήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας, αποτυγχάνοντας να διατηρήσουν αρχεία και «παραβιάζοντας τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών», δήλωσε η SEC την Τρίτη.

Ο μεγαλύτερος παραβάτης η Wells Fargo

Η Wells Fargo, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού και ένας σχετικά μικρός παίκτης στη Wall Street, δέχτηκε τα περισσότερα πρόστιμα, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale επιβλήθηκαν πρόστιμα από 110 εκατ. δολάρια, ενώ η Τράπεζα του Μόντρεαλ δέχτηκε πρόστιμο 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Η SEC επέβαλε επίσης πρόστιμα στις ιαπωνικές εταιρείες Mizuho Securities και SMBC Nikko Securities και σε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, όπως οι Houlihan Lokey, Moelis και Wedbush Securities.

Εκτός από τα πρόστιμα, οι τράπεζες διατάχθηκαν να «να σταματήσουν» μελλοντικά τις παραβιάσεις και να προσλάβουν συμβούλους για να επανεξετάσουν τις τραπεζικές πολιτικές που ακολουθούν, υπογράμμισε η SEC.

Στη Wall Street, τα εταιρικά αρχεία των email και άλλων μέσων επικοινωνίας μέσω επίσημων καναλιών τηρούνται συχνά αυτόματα. Αλλά μετά από μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του κλάδου της περασμένης δεκαετίας που εξαρτιόνταν από ενοχοποιητικά μηνύματα που διατηρούνταν στα chatrooms, οι εργαζόμενοι συχνά στηρίχτηκαν σε παράπλευρα κανάλια για να κάνουν τη δουλειά τους.

Μια διαδεδομένη πρακτική

Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που αποστέλλονται σε πλατφόρμες τρίτων, όπως το Signal, καθιστούν αδύνατο για τις τράπεζες να καταγράφουν και να διατηρούν αρχεία καταγραφής αλληλεπιδράσεων. Στη Wells Fargo και σε άλλες τράπεζες, η πρακτική ήταν διάχυτη και συνέβαινε σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και οι υπεύθυνοι για την επιβολή των κανόνων ήταν ένοχοι για την πρακτική, δήλωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή