Την στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, είχε συνάντηση με τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να προσελκύσει πολυπόθητες επενδύσεις για την προβληματική οικονομία της χώρας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της επενδυτικής διάσκεψης που συνδιοργανώθηκε από την Goldman Sachs και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ, ο Σιμσέκ είπε στους επενδυτές ότι η οικονομική πολιτική έχει την πλήρη υποστήριξη του προέδρου.

Τουρκία: Σε χαμηλό δύο ετών τα στοιχήματα κατά της λίρας

Ο Τούρκος υπουργός οικονομικών ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησης ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας.

Τα λόγια του έρχονται λίγο πριν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη, η οποία θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της νέας οικονομικής ομάδας της Τουρκίας να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες τρέχουν πλέον σχεδόν στο 60%.

Οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 30% από το 25% την Πέμπτη.

«Παρόλο που είναι σεβαστός από τους επενδυτές, ο Σιμσέκ ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο κοινό», δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο Piotr Matys, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην In Touch Capital Markets Ltd.

Δεν έχουν πειστεί

«Ορισμένοι συμμετέχοντες στις αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να κάνει άλλη μια ξαφνική αναστροφή και να εγκαταλείψει την πορεία των συμβατικών πολιτικών υπέρ ενός ακόμη πειράματος που οδήγησε σε εξωφρενικά υψηλό πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απομακρύνει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Ερντογάν εγκατέλλειψε την προηγούμενη πολιτική του και διόρισε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν – πρώην τραπεζίτη της Wall Street – και υπουργό οικονομικών τον Μεχμέτ Σιμσέκ.

Στήριξη σε Σιμσέκ και Ερκάν

Την Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε την στήριξη του στις πολιτικές που ακολουθούν ο Σιμσέκ και η κεντρική τράπεζα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Η οικονομική μας ομάδα βρίσκεται τώρα σε εντατικές εργασίες και διατηρεί με επιτυχία τη διαδικασία συγκράτησης του πληθωρισμού μέχρι το τέλος αυτού του έτους ή την αρχή του επόμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά από την Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή