Στο 4,01% διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη σημερινή δημοπρασία κατά τη διαδικασία επανέκδοσης.

Moody’s: Διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «Ba1»

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη δημοπρασία που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας από την Moody’s.

Oι προσφορές που υπεβλήθησαν ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να αντλήσει το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 3,97%.

Πόσα θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

Την ίδια ώρα, έως και 7 δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters. Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες γραμματίων του Δημοσίου.

«Η χώρα, η οποία πρόσφατα ανέκτησε πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει το άνοιγμα ομολόγων μέσω δημοπρασιών έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα, για να προσθέσει ρευστότητα σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, εάν χρειαστεί», σημειώνεται.

«Το ποσό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, εάν μειώσουμε το (εκκρεμές) ποσό των ομολόγων που κυκλοφορούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ανεξόφλητο ποσό των γραμματίων είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους μέχρι στιγμής φέτος. Το 2022 συγκέντρωσε 8,3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια ενός έτους την περασμένη εβδομάδα, δεχόμενος προσφορές από αποταμιευτές για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με απόδοση 3,81%, σχεδόν διπλάσια από το επιτόκιο που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές