Διαστάσεις παίρνει και πάλι η πιέση που ασκούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές, δοκιμάζοντας και πάλι τη στήριξη των 1.220 μονάδων, μετά από αρκετές ώρες νευρικότητας, μεταβλητότητας και πολλών εναλλαγών στην πορεία της αγοράς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,04% στις 1.214,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.953,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,54% στις 934,35 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Βρίσκουν μάκρο – στηρίξεις

«Πόλεμος φθοράς»

Πάνω από οκτώ φορές έχει αλλάξει πρόσημο ο γενικός δείκτης σήμερα, μην μπορώντας να αποκτήσει ρυθμό, παρά τον αυξημένο τζίρο που εμφανίζει. Ένας ιδιότυπος «πόλεμος φθοράς» από τους αγοραστές, που αφήνουν τις τιμές να πέσουν για να εκτελέσουν τις εντολές τους σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Η εικόνα όμως ουδόλως παραπέμπει σε μια αγορά που πλήθος ξένων έχουν δηλώσει την εμπιστοσύνη τους. Προφανώς και οι αλλαγές θέσεων παίζουν ρόλο, με τους front runners των αναβαθμίσεων να κατοχυρώνουν τα ομολογουμένως ισχυρά κέρδη των προηγούμενων μηνών. Είναι άλλωστε και η εξήγηση που έδωσε η JP Morgan στο τελευταίο της report για τις ελληνικές τράπεζες, στο οποίο έδωσε περιθώρια ανόδου μεσοσταθμικά περίπου στο 55%.

Όπως εξηγούν οι περισσότεροι αναλυτές πάντως, η φθορά της αγοράς από τις αρχές του Σεπτεμβρίου επουδενί δεν πρέπει να συγχέεται με τις προοπτικές της. «Η αγορά δύσκολα κερδίζεται βραχυπρόθεσμα», υπενθύμισε προσφάτως ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, υποδεικνύοντας τη μεγάλη εικόνα μιας αγοράς που ακόμη και όταν δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα, το 2014 ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Ούτε μπορεί να εξαντληθεί το IG σε ένα 10μηνο ράλι έως τις 1.350 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλο τώρα, οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Πειραιώς και Μυτιληναίο ξεπερνούν το 2%, με την Εθνική, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Cenergy να χάνουν πάνω από 1%.

Υπό έλεγχο κρατούν ακόμη την πτώση τους οι Motor Oil, Eurobank, Titan, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Quest, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις ΟΤΕ και Coca Cola να έχουν περιορίσει στο +0,15% και +0,53% αντίστοιχα. Η Autohellas κερδίζει 1,10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες