Δεύτερο στη σειρά sell off στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν τα ηνία στο τελευταίο τρίωρο της συνεδρίασης και να οδηγούν και πάλι τον γενικό δείκτη σε βαθιά βουτιά, στη ζώνη πλέον των 1.200 μονάδων, με την τάση πλέον να έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα.

Wall Street: Θετική στάση αναμονής

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,24% στις 1.200,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.197,45 μονάδων (-2,47%) και 1.237,31 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 131,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια αξίας 18,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,66% στις 2.908,68 μονάδες, ενώ στο -1,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.984,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,60% στις 914,80 μονάδες.

Στο ίδιο έργο… θεατές

Οι αναβαθμίσεις δεν… λειτουργούν καλά όπως φαίνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βλέπει τον Σεπτέμβριο να είναι ένας κακός μήνας, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί λόγω των αναβαθμίσεων. Μάλιστα, όσο και αν προσπάθησαν το τελευταίο 24ωρο οι ξένοι αναλυτές να ενισχύσουν το ηθικό των αγοραστών, οι συστάσεις τους έπεσαν στο κενό, με το χρηματιστήριο να παραδίνεται στους πωλητές και τις στηρίξεις να διασπώνται με ευκολία.

Βέβαια, χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να «πέσει» και το κάστρο των 1.220 μονάδων, με τον «πόλεμο φθοράς» να κλιμακώνεται ανά διαστήματα, με τους αγοραστές, που αφήνουν τις τιμές να πέσουν για να εκτελέσουν τις εντολές τους σε καλύτερες αποτιμήσεις. Αυτό συνυπολογίζεται και το γεγονός ότι οι μεγάλες απώλειες σε αρκετούς τίτλους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα διψήφιων ποσοστών, αν και έχουν δημιουργήσει πολύ καλά σημεία εισόδου ή επανεισόδου, έχουν επιδεινώσει την εμπιστοσύνη, καθιστώντας τους αγοραστές επιφυλακτικούς.

Προφανώς και οι αλλαγές θέσεων παίζουν ρόλο, με τους front runners των αναβαθμίσεων να κατοχυρώνουν τα ομολογουμένως ισχυρά κέρδη των προηγούμενων μηνών, όπως έδειξε και η εκτίναξη του τζίρου στις δημοπρασίες. Είναι άλλωστε και η εξήγηση που έδωσε η JP Morgan στο τελευταίο της report για τις ελληνικές τράπεζες, στο οποίο έδωσε περιθώρια ανόδου μεσοσταθμικά περίπου στο 55%.

Όπως εξηγούν οι περισσότεροι αναλυτές πάντως, η φθορά της αγοράς από τις αρχές του Σεπτεμβρίου επουδενί δεν πρέπει να συγχέεται με τις προοπτικές της. «Η αγορά δύσκολα κερδίζεται βραχυπρόθεσμα», υπενθύμισε προσφάτως ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, υποδεικνύοντας τη μεγάλη εικόνα μιας αγοράς που ακόμη και όταν δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα, το 2014 ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Ούτε μπορεί να εξαντληθεί το IG σε ένα 10μηνο ράλι έως τις 1.350 μονάδες.

Στο ταμπλό

Απογοητευτική η εικόνα στο ταμπλό, καθώς η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 6,12%, με τις Jumbo και Aegean να κλείνουν στο -5,05% αμφότερες. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Alpha Bank και Βιοχάλκο, άνω του 3% σε ΕΛΧΑ, Cenergy, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 2% σε Quest, ΟΠΑΠ, Eurobank και Λάμδα.

Λίγο πάνω από το 1% ήταν η πτώση που σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Ελλάκτωρ. Στον FTSE 25, όμως διέσωσαν, το πρόσημο τους οι Autohellas, Coca Cola και Σαράντης, κλείνοντας όμως με μικρά κέρδη.

Στους “μικρότερους”, με 208 χιλ, τεμάχια η Αλουμύλ ανέκαμψε κατά 4,89% σήμερα, μετά το δικό της διήμερο sell off, ενώ η MIG έχασε το 11,8% από το χθεσινό σχεδόν +22,5% που κατέγραψε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών