Φρένο στις πωλήσεις διαμαντιών έβαλε η ρωσική εταιρεία εξόρυξης Alrosa PJSC σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές που κινούνται καθοδικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg

Η ζήτηση διαμαντιών σε όλους τους τομείς έχει αποδυναμωθεί μετά την πανδημία, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν και πάλι χρήματα για ταξίδια και εμπειρίες, ενώ οι οικονομικοί αντίξοοι άνεμοι έχουν ανρητικό αντίκτυπο στις δαπάνες για είδη πολυτελείας. Ωστόσο, η πτώση των τιμών έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι αγοραστές στην Ινδία – οι μεγαλύτεροι πελάτες του κλάδου για ακατέργαστα διαμάντια – ασκούν πιέσεις στους μεγαλύτερους ανθρακωρύχους να περιορίσουν την προσφορά.

G7: Σχεδιάζει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών

Η Alrosa έχει πλέον σταματήσει τις πωλήσεις μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η αντίπαλος και άλλοτε μονοπώλιο De Beers δίνει στους διαπιστευμένους αγοραστές της μεγαλύτερη ευελιξία να απορρίπτουν διαμάντια που έχουν συμβόλαιο να αγοράσουν. Η Alrosa διακόπτει προσωρινά την πώληση ακατέργαστων διαμαντιών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της, το οποίο είδε το Bloomberg. Η εταιρεία δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κίνησή της θα αντιμετωπίσει την αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες.

Το μήνυμα από την Ινδία

Η πτώση των τιμών ξεκίνησε από τα μεγαλύτερα εμπορεύματα, και ιδίως από εκείνα που είναι δημοφιλή στην αμερικανική αγορά νυφικών. Ωστόσο, η απότομη πτώση των τιμών έχει πλέον εξαπλωθεί σε μικρότερα αγαθά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα εργαστηριακά παραγόμενα διαμάντια.

Αν και οι δύο κυρίαρχες εταιρείες εξόρυξης διαμαντιών έχουν μακρά ιστορία περιορισμού της προσφοράς ή αφήνουν τους αγοραστές να αρνηθούν ορισμένα αγαθά όταν η ζήτηση εξασθενεί, το πάγωμα των πωλήσεων συνολικά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο εκτός μιας μεγάλης κρίσης, όπως το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η απόφαση πάρθηκε μετά την έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα αυτό το μήνα η σημαντική Ένωση της βιομηχανίας διαμαντιών της Ινδίας -όπου κόβεται, γυαλίζεται ή εμπορεύεται περίπου το 90% των διαμαντιών του κόσμου- προς τους ανθρακωρύχους να περιορίσουν την προσφορά.

Μέχρι στιγμής, η De Beers δεν σχεδιάζει να μειώσει τις δικές της πωλήσεις. Αντιθέτως, η μονάδα της Anglo American Plc έχει αυξήσει την ευελιξία που προσφέρει στους αγοραστές της. Τους επέτρεπε ήδη να αναβάλουν για το υπόλοιπο του έτους την αγορά έως και του 50% των διαμαντιών μεγαλύτερων του 1 καρατίου και σε υπόμνημα αυτή την εβδομάδα είπε στους πελάτες ότι θα μπορούν να αφαιρούν ορισμένα μικρότερα προϊόντα από τα δέματα που έχουν συμβληθεί να αγοράσουν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η διαδικασία της πώλησης

Η De Beers πωλεί τους πολύτιμους λίθους της μέσω 10 πωλήσεων κάθε χρόνο, στις οποίες οι αγοραστές – γνωστοί ως sightholders – πρέπει γενικά να αποδεχθούν την τιμή και τις προσφερόμενες ποσότητες. Ενώ οι πελάτες μπορούν να αρνηθούν να αγοράσουν, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την κατανομή των διαμαντιών που θα λάβουν στο μέλλον, κάνοντας πολλούς απρόθυμους να απορρίψουν μη κερδοφόρα εμπορεύματα.

Τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα διαμάντια πωλούνται με εκπτώσεις άνω του 10% σε σχέση με την τιμή πώλησης της De Beers και της Alrosa στη «δευτερογενή» αγορά, όπου οι έμποροι και οι κατασκευαστές πωλούν μεταξύ τους,γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μεταλλωρύχοι μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Alrosa τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβλήθηκαν αμέσως μετά την αποστολή στρατευμάτων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία. Οι πωλήσεις της εταιρείας δέχθηκαν πλήγμα μετά την πρώτη ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά ανέκαμψαν με τη μετατόπιση των όγκων στην Ασία, κυρίως στην Ινδία.

Την περασμένη εβδομάδα, Βέλγος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών αναμένεται να συμφωνηθεί από τα κράτη της Ομάδας των Επτά μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή