Νέα πρόταση για την προστασία των δανειοληπτών σε περίπτωση που καθυστερήσουν να αποπληρώσουν το τραπεζικό τους χρέος, κατέθεσε το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Ωστόσο, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο κανόνας αυτός υποδαυλίζει τους κινδύνους για τα επισφαλή δάνεια της Ιταλίας, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 307 δισ. ευρώ.

Ιταλία: Δύσκολα τα πράγματα για τη Μελόνι – Θα συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα με τον νέο προϋπολογισμό;

Τον περασμένο Αύγουστο, οι Ιταλοί βουλευτές προκάλεσαν αναστάτωση στις εταιρείες που αποκτούν κόκκινα δάνεια, προτείνοντας να δοθεί στους δανειολήπτες το δικαίωμα να αποπληρώσουν το αρχικό τους δάνειο στην μειωμένη τιμή στην οποία το πούλησε η πιστώτρια τράπεζα, καταβάλλοντας επιπλέον ένα ασφάλιστρο 20%. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και προκειμένου να «κατευνάσει τα πνεύματα», στις 7 Σεπτεμβρίου η Μελόνι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, οι βουλευτές από το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού υπέβαλαν στο κοινοβούλιο έναν άλλο κανόνα που θα διευκολύνει την εφαρμογή της αρχικής τους πρότασης.

«Η τελευταία τροπολογία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους δανειολήπτες να εξαγοράσουν δάνεια», δήλωσε στο Reuters ο γερουσιαστής Ρενάτο Ανκορότι, ένας από τους υποστηρικτές του μέτρου.

Οι προτεινόμενες αλλαγές καθιστούν υποχρεωτική στις πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες την αναγραφή στα συμβόλαια της τιμής των μεμονωμένων δανείων, ακόμη και αν αυτά πωλούνται μαζικά.

Κατά συνέπεια, οι επενδυτές θα μπορούν να κινηθούν δικαστικά για να ανακτήσουν τα αθετημένα δάνεια από τους δανειολήπτες, μόνο εάν οι συμβάσεις συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.

Η προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την πρόταση -η οποία θα εισαχθεί με την τροποποίηση ενός κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο τον Αύγουστο επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά εφάπαξ φόρος στα κέρδη των τραπεζών-, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη στις επιτροπές της άνω βουλής.

Σε μια μαζική πώληση πιστώσεων, η σχετική τιμή για την αγορά είναι αυτή του συνολικού χαρτοφυλακίου, η οποία προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών των μεμονωμένων δανείων.

Τα χαρτοφυλάκια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν χιλιάδες δάνεια, γεγονός που θα καθιστούσε υπερβολικά επαχθή τη σωστή τιμολόγηση κάθε μεμονωμένου δανείου.

Τρεις επενδυτές κόκκινων δανείων δήλωσαν ότι η αγορά δεν περιμένει να περάσει το τελευταίο μέτρο από το κυβερνόν κόμμα και πως θα δημιουργήσει προβλήματα αν ψηφισθεί.

Οι προσπάθειες αλλαγής των κανόνων με αναδρομική ισχύ θεωρούνται επιζήμιες, τόνισαν οι ίδιοι επενδυτές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ο κανόνας θέτει ένα τρίμηνο όριο για την τροποποίηση των συναλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ωστόσο οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να τιμολογηθούν με ουσιαστικό τρόπο μεμονωμένα δάνεια αναδρομικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή