Το ιταλικό τραπεζικό λόμπι (ABI) προέτρεψε την πρωθυπουργό Giorgia Meloni να κάνει αλλαγές στον έκτακτο φόρο που σχεδιάζει για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, λέγοντας ότι η νομική βάση του νόμου είναι ασαφής.

Ο φόρος επί των τραπεζικών κερδών «εγείρει αμφιβολίες για τη συμβατότητά του με τις συνταγματικές αρχές», δήλωσε το λόμπι την Τρίτη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Ιταλικές τράπεζες: Η Ρώμη «διέγραψε» 10 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters οι ιταλικές τράπεζες ζήτησαν να εξαιρεθεί από τον φόρο ο αντίκτυπος των κρατικών ομολόγων που κατέχουν.

Το τραπεζικό λόμπι προειδοποίησε ότι ο φόρος κινδυνεύει να παραβιάσει τις αρχές που θέτει ο συνταγματικός νόμος της Ιταλίας. Πρόσθεσε ότι ο τομέας αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και η πιθανή αύξηση των απλήρωτων δανείων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Κόντρα Μελόνι-τραπεζών

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται να τροφοδοτήσει την κόντρα των τραπεζών με την ιταλίδα πρωθυπουργό, λίγες εβδομάδες αφότου το Bloomberg μετέδωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να οριστικοποιήσει ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη που «κοκκίνισαν»  τα προηγούμενα χρόνια με σημαντικό «κούρεμα».

Κατά το Bloomberg, ο νέος νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αναστάτωση στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και σε διεθνείς επενδυτές, την ώρα που χώρα δέχεται ακόμα τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ανακοίνωση για τον αιφνιδιαστικό φόρο επί των τραπεζών. Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στην πιθανότητα τα μέτρα να εξαλείψουν τις αποδόσεις τους και να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά της Ιταλίας για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η πρόταση είχε αρχικά διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από βουλευτές που πρόσκεινται κοντά στη Μελόνι και υποστηρίχθηκε από τον Ούρσο. Τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν ξεχωριστό νομοσχέδιο για το θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως συνέβη με τον έκτακτο τραπεζικό φόρο που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, οι βουλευτές της Μελόνι επιδιώκουν να περιορίσουν τα υπερβολικά κέρδη που αποκομίζουν οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες. Το κείμενο αναφέρει ότι επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συχνά διεθνή funds, αγόρασαν αυτά τα χρέη υπό δραματικές συνθήκες και «κερδοσκοπούν πάνω στις αδυναμίες» των τραπεζών και των δανειοληπτών, εξασφαλίζοντας υπέρογκα κέρδη «σαν καρχαρίες», τα οποία είναι «ειλικρινά απαράδεκτα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή