H ευχάριστη έκπληξη από το μέτωπο του βρετανικού πληθωρισμού, καθώς τα στοιχεία για την πορεία του τον Αύγουστο που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν περισσότερο του αναμενόμενου και φέρνει πιο κοντά την παύση της αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Πριν την ανακοίνωση, η αγορά έδινε 80% πιθανότητες ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%, φθάνοντας  στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Βρετανία: Στο 6,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Χαμηλότερα από τον Ιούλιο

Η τιμολόγηση της αγοράς μεταβλήθηκε δραστικά, καθώς ο ΔΤΚ υποχώρησε στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από το 6,8% του Ιουλίου έναντι προβλέψεων ότι θα αυξηθεί στο 7%. Η πιθανότητα πλέον η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25% έχει αυξηθεί από 20% σε πάνω από 57%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία swaps της LSEG.

Ειδικότερα, ο δομικός ΔΤΚ – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – διαμορφώθηκε στο 6,2% τους 12 μήνες έως το τέλος Αυγούστου, από 6,9% τον Ιούλιο. Το ποσοστό των αγαθών αυξήθηκε ελαφρώς από 6,1% σε 6,3%, αλλά υπεραντισταθμίστηκε από το ποσοστό των υπηρεσιών που επιβραδύνθηκε σημαντικά από 7,4% σε 6,8%.

Εκτιμήσεις των αναλυτών

Μετά την έκπληξη, η Goldman Sachs άλλαξε την πρόβλεψή της για την κρίσιμη απόφαση της Πέμπτης για το επιτόκιο και πλέον αναμένει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.

Με τα σημερινά στοιχεία, δύο από τους τρεις δείκτες που έχει θέσει η MPC για την παρακολούθηση της εμμονής του πληθωρισμού έχουν πλέον παρουσιάσει αισθητά μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι αναμενόταν από τη συνεδρίαση του Αυγούστου. Σε συνδυασμό με το πρόσφατο ήπιο σχόλιό τους, αναμένουμε τώρα ότι η MPC θα διατηρήσει αύριο αμετάβλητο το τραπεζικό επιτόκιο και θα μειώσει την πρόβλεψή μας για το τελικό επιτόκιο πολιτικής στο 5,25% (από 5,5% προηγουμένως).

Οι αναλυτές της Barclays ανέφεραν σε σημείωμα ότι η ευρεία πτωτική έκπληξη, ιδίως σε σχέση με τις προβλέψεις της Τράπεζας του Αυγούστου για πληθωρισμό 7,1% και ποσοστό υπηρεσιών 7,2%, σημαίνει ότι η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας της Πέμπτης είναι πλέον «πολύ πιο ισορροπημένη».

Ωστόσο, ο βρετανική τράπεζα εξακολουθεί να προτιμά μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αν και η ψήφος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής είναι πιο επιφυλακτική απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αναφέρει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή