Μέχρι και 2.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Αμβούργου χθες το βράδυ σε μια διαμαρτυρία που οργανώθηκε από ένα τοπικό συνδικάτο κατά της πώλησης του 49,9% του κορυφαίου λιμενικού φορέα της πόλης, Hamburger Hafen und Logistik (HHLA), στην ελβετική Mediterranean Shipping Co (MSC).

Πετάχτηκαν φωτοβολίδες και υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία καθώς η διαδήλωση έφτανε από τα κεντρικά γραφεία της HHLA στην HafenCity στο δημαρχείο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν: “Το λιμάνι μας – όχι το καζίνο σας!”

Υπενθυμίζεται ότι o ελβετικός κολοσσός των logistics, μέσω της θυγατρικής της Port of Hamburg Beteiligungsgesellschaft SE, προχωρεί σε δημόσια προσφορά για να αποκτήσει το 49,9% των μετοχών της HHLA σε μια συμφωνία με τον Δήμο του Αμβούργου που θα διατηρήσει την πλειοψηφία στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί.

MSC: Κατέθεσε προσφορά για το λιμάνι του Αμβούργου

Σημείο καμπής

Σύμφωνα με αναλυτές της Alphaliner, «η συναλλαγή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για το λιμάνι του Αμβούργου, όπου οι όγκοι είχαν παραμείνει στάσιμοι για περισσότερο από μια δεκαετία και όπου η ομοσπονδιακή υποστήριξη για τον ναυτιλιακό και βιομηχανικό τομέα ήταν στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή τα τελευταία χρόνια».

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου, της κορυφαίας πόλης-λιμάνι της Γερμανίας, μειώθηκε κατά 11,7% στα 3,8 εκατομμύρια teu το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η συμφωνία της MSC έχει επίσης προκαλέσει έντονες επικρίσεις από ορισμένους από τους κορυφαίους μεγιστάνες της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Klaus-Michael Kühne, του 86χρονου που ελέγχει την Kuehne + Nagel, καθώς και κατέχει το 30% της κορυφαίας γραμμής του Αμβούργου, της Hapag-Lloyd.

Ως αποτέλεσμα της προσφοράς της MSC, η Hapag-Lloyd έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να μειώσει τις μεταφορές της προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Αμβούργου σε περίπου 70 ή 80% του σημερινού όγκου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News