Το ταξίδι σε ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου πρόκειται να γίνει ακόμα πιο εύκολο από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το CNN, από το 2024 το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα εισαγάγει αυτοματοποιημένη άδεια μετανάστευσης, η οποία θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη χωρίς διαβατήρια, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά δεδομένα.

«Η Σιγκαπούρη θα είναι μια από τις πρώτες λίγες χώρες στον κόσμο που θα εισαγάγει αυτοματοποιημένη άδεια μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο», ανακοίνωσε η υπουργός Επικοινωνιών Ζοζεφίν Τεό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, κατά την οποία ψηφίστηκαν αρκετές αλλαγές στον νόμο περί μετανάστευσης της χώρας.

Η βιομετρική τεχνολογία, μαζί με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο αεροδρόμιο Changi σε αυτοματοποιημένες λωρίδες στα σημεία ελέγχου μετανάστευσης.

Ωστόσο, οι επερχόμενες αλλαγές «θα μειώσουν την ανάγκη των επιβατών να παρουσιάζουν επανειλημμένα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα σε σημεία επαφής και θα επιτρέψουν πιο απρόσκοπτη και βολική επεξεργασία», είπε η Τεό.

Έλεγχος ταυτότητας

Τα βιομετρικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός «ενιαίου διακριτικού ελέγχου ταυτότητας» που θα χρησιμοποιείται σε διάφορα αυτοματοποιημένα σημεία επαφής  εξαλείφοντας την ανάγκη για ταξιδιωτικά έγγραφα όπως κάρτες επιβίβασης και διαβατήρια.

Αλλά τα διαβατήρια θα εξακολουθούν να απαιτούνται για πολλές χώρες εκτός της Σιγκαπούρης που δεν προσφέρουν άδεια χωρίς διαβατήριο, τόνισε η Τεό.

Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, συχνά κατατάσσεται ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου και επίσης ένα από τα πιο πολυσύχναστα: εξυπηρετεί περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες που πετούν σε 400 πόλεις σε περίπου 100 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Διαχειρίστηκε 5,12 εκατομμύρια μετακινήσεις επιβατών τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020, όταν χτύπησε η πανδημία Covid-19.

Το αεροδρόμιο είναι ένας προορισμός από μόνο του και αυτή τη στιγμή διαθέτει τέσσερις τερματικούς σταθμούς, και ήδη ετοιμάζεται κι ένας πέμπτος.

Το μέλλον των ταξιδιών;

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η βιομετρική ταυτοποίηση θα μπορούσε σύντομα να είναι το μέλλον των ταξιδιών.

Το 2018, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι εισήγαγε βιομετρικές σήραγγες «Smart Gates», οι οποίες χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου για να επαληθεύουν την ταυτότητα των ταξιδιωτών σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα. Οι επιβάτες επιτρέπεται επίσης να χρησιμοποιούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ή τις σαρώσεις προσώπου για έλεγχο ταυτότητας, αντί να βασίζονται σε φυσικά διαβατήρια.

Αλλού στον κόσμο, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Tokyo Narita, στο Tokyo Haneda, στο Indira Gandhi International στο Δελχί, στο London Heathrow και στο Paris Charles de Gaulle, μεταξύ άλλων.

Οι ψηφιακές ταυτότητες, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα.

Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικά check-in, πτήσεις αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ
Οικονομία |

Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ

Αντικείμενο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 10.185.732 ευρώ, είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος παροχής τουριστικών πληροφοριών μέσω της δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας «my digital tourism».