Φρένο στις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων έβαλε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τριμηνιαία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη.

Η τράπεζα, ξεκίνησε την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο του 2022 όταν τα επιτόκια ήταν σε αρνητικό έδαφος και διατηρεί το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών

«Η σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία τρίμηνα αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η SNB σε ανακοίνωσή της.

«Από τη σημερινή προοπτική, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να καταστεί αναγκαία μια περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Πληθωρισμός  και ελβετικό φράγκο

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώθηκε στο 1,6% ετησίως τον Αύγουστο, άνετα κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, και βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τους ομολόγους της χώρας – ο γενικός πληθωρισμός σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 5,3% τον περασμένο μήνα.

Το ελβετικό φράγκο είναι επίσης το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στο G10 φέτος, ενώ η ελβετική οικονομία έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση από την SNB σε αυτόν τον κύκλο.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα επέλεξε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, μετά από αυξήσεις έως και 75 μονάδες βάσης προηγουμένως.

Η SNB σημείωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα «παραμένουν υποτονικές», αν και ο πληθωρισμός «είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος παγκοσμίως προς το παρόν».

«Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να επιστρέψει σε πιο ήπια επίπεδα, κυρίως λόγω της πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή