Η ώρα της αλήθειας για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας που συνεδριάζει σήμερα και θα δείξει πόσο διατεθιμένη είναι να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς ο πληθωρισμός κινείται με ρυθμό που αγγίζει το 60%.

Το κλίμα στην αγορά έχει ήδη μετατοπιστεί αναμένοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προβούν σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.  Νερό στο αυλάκι των γερακιών έχει ρίξει η διαφαινόμενη υποστήριξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς η οικονομία των 900 δισ. δολαρίων πλήττεται από το υψηλό κόστος ζωής.

Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών

Αν και οι προβλέψεις κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης στο 30% την Πέμπτη, σε μια αύξηση που θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση της κεντρικής τράπεζας υπό τη διοίκηση της Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν.

Οι απόψεις των αναλυτών

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι σε δύο άκρα. Η Societe Generale SA και η MUFG Bank προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων στο 31%, ενώ η Barclays Plc και η Bank of America Corp. βρίσκονται  στο άλλο άκρο που προβλέπουν μια πιο σταδιακή αύξηση στο 27,5%.

Ο κύκλος σύσφιγξης που ξεκίνησε μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο έχει γίνει επιτακτικός, καθώς η νέα ομάδα τεχνοκρατών του προέδρου προσπαθεί να κερδίσει πίσω τους επενδυτές που απέφευγαν την Τουρκία μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών που έβγαλαν την οικονομία εκτός ισορροπίας.

«Εάν η Τουρκία πρόκειται να συνεχίσει την πρόσφατη επιτυχία της στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε η αγορά απαιτεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Cagri Kutman, ειδικός στην τουρκική αγορά της KNG Securities, ο οποίος προβλέπει αύξηση έως και 600 μονάδες βάσης και στη συνέχεια περισσότερη σύσφιγξη.

»Η αρχική μας πρόσκληση» τονίζει ο Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος του Bloomberg Economics για αυτή τη συνεδρίαση ήταν μια αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης, αλλά διπλασιάσαμε αυτή την προοπτική, αφού η κεντρική τράπεζα δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι επεκτείνει το ημερήσιο όριο για τα δάνεια αναπροσαρμογής. Βλέπουμε αυτή την κίνηση ως ένα προληπτικό βήμα προς τη μερική ανακούφιση της πίεσης στις πιστωτικές συνθήκες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις – και ως ένα μήνυμα ότι έρχονται μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι προηγούμενες αυξήσεις

Η κεντρική τράπεζα προέρχεται από μια συνεδρίαση τον Αύγουστο, στην οποία συμμετείχαν νέα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, που ορίστηκε από τον Ερντογάν στο πλαίσιο της ανανέωσης της οικονομικής ομάδας του προέδρου. Αφού υποσκέλισε τις προσδοκίες κάθε φορά από τότε που η Ερκάν διορίστηκε τον Ιούνιο, η απόφαση του περασμένου μήνα για αύξηση κατά 750 μονάδες βάσης ξεπέρασε τις περισσότερες προβλέψεις.

Η στροφή αυτή βοηθά τις τουρκικές τράπεζες και εταιρείες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και να προσελκύσουν ακόμη και ορισμένους ξένους επενδυτές να επιστρέψουν στα κρατικά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή