Οι δικαιοδόχοι της McDonald’s που ανοίξουν νέα εστιατόρια στο εγγύς μέλλον θα καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Ο γίγαντας του φαστ φουντ αυξάνει αυτές τις χρεώσεις από 4% σε 5%, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου. Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες που η αλυσίδα McDonald’s αυξάνουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τους υπάρχοντες δικαιοδόχους, που διατηρούν την τρέχουσα συμφωνία τους ή όσους αγοράζουν ένα κατάστημα με δικαιόχρηση από άλλον διαχειριστή. Επίσης, δεν θα ισχύει για ανακατασκευασμένα καταστήματα ή εστιατόρια που έχουν αλλάξει χέρι ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ωστόσο, η αύξηση στα δικαιώματα εκμετάλλευσης αναμένεται να επηρεάσει τους νέους δικαιοδόχους, τους αγοραστές εστιατορίων ιδιοκτησίας της εταιρείας ή εστιατορίων που μετεγκαταστάθηκαν και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οπου εμπλέκεται ο δικαιοπάροχος.

McDonald’s: Γιατί δεν χρησιμοποιεί ντομάτες στη βόρεια και ανατολική Ινδία

«Μπορεί να δημιουργήσαμε τη βιομηχανία στην οποία ηγούμαστε τώρα, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε να επαναπροσδιορίζουμε το πώς είναι η επιτυχία και να θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους ώστε να διασφαλίσουμε ότι η αξία του brand μας θα παραμείνει ισχυρή», δήλωσε ο πρόεδρος των McDonald’s στις ΗΠΑ, Τζο Έρλινγκερ απευθυνόμενος στους αμερικανούς δικαιοδόχους της αλυσίδας.

Η McDonald’s θα σταματήσει επίσης να αποκαλεί τις πληρωμές “τέλη υπηρεσιών” και αντ’ αυτού θα χρησιμοποιήσει τον όρο “τέλη δικαιωμάτων”, τον οποίο προτιμούν οι περισσότεροι franchisors.

«Δεν αλλάζουμε υπηρεσίες, αλλά προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία κάνοντας τους ανθρώπους να δουν και να κατανοήσουν τη δύναμη αυτού που αγοράζετε όταν αγοράζετε την επωνυμία McDonald’s, το σύστημα McDonald’s», είπε ο Erlinger μιλώντας στο CNBC.

Οι δικαιοδόχοι διαχειρίζονται περίπου το 95% των περίπου 13.400 εστιατορίων της McDonald’s στις ΗΠΑ. Πληρώνουν ενοίκιο, μηνιαία δικαιώματα και άλλες χρεώσεις, όπως ετήσιες χρεώσεις προς την εφαρμογή για κινητά της εταιρείας, προκειμένου να λειτουργούν ως μέρος του συστήματος McDonald’s.

Οι αυξήσεις των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν πολλούς δικαιοδόχους άμεσα. Ωστόσο, πιθανότατα θα υπάρξουν αντιδράσεις, λόγω της δύσκολης σχέσης της εταιρείας με τους χειριστές της στις ΗΠΑ.

Χαμηλό… βαθμό από τους δικαιοδόχους

Η McDonald’s και οι δικαιοδόχοι της συγκρούστηκαν για μια σειρά ζητημάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος αξιολόγησης για τα εστιατόρια και ενός νομοσχεδίου στην Καλιφόρνια που θα αυξήσει τους μισθούς για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία της γρήγορης εστίασης (fast food) κατά 25% τον επόμενο χρόνο.

Το δεύτερο τρίμηνο, οι δικαιοδόχοι της McDonald’s βαθμολόγησαν τη σχέση τους με την εταιρική διοίκηση με 1,71 στα 5, σε τριμηνιαία έρευνα πολλών δεκάδων χειριστών της αλυσίδας που διενεργήθηκε από την Kalinowski Equity Research. Είναι η υψηλότερη βαθμολογία της έρευνας από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πιθανή υψηλή βαθμολογία του 5.

Παρά την αναταραχή, η επιχειρηματική δραστηριότητα των McDonald’s στις ΗΠΑ ανθεί. Στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, οι εγχώριες πωλήσεις στα ίδια καταστήματα αυξήθηκαν κατά 10,3%. Προσφορές όπως το Γεύμα γενεθλίων Grimace και η μεγάλη ζήτηση για τα βασικά στοιχεία του μενού του McDonald’s, όπως τα Big Mac και τα McNuggets, τροφοδότησαν τις πωλήσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι ταμειακές ροές των δικαιοδόχων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της McDonald’s Ian Borden στα τέλη Ιουλίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μέσες ταμειακές ροές για τους φορείς εκμετάλλευσης των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 35% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή