Σε δίλημμα για την πορεία των επιτοκίων από το φθινόπωρο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα μέλη της να είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Από τη μία οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλά και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου από χώρες του Βορρά ζητούν να εξεταστεί πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και από το φθινόπωρο («γεράκια»). Από την άλλη οι κεντρικοί τραπεζίτες του ευρωπαϊκού Νότου και ο επικεφαλής Οικονομολόγος της ΕΚΤ προτιμούν σε αυτό το στάδιο να εξεταστεί μια πιθανή παύση για να εκτιμηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού («περιστέρια»).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει σήμα για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη του Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75%. Οι περισσότερες συζητήσεις φορούν πλέον το τι θα γίνει τώρα το Σεπτέμβριο, με τις δύο πλευρές να προβάλλουν τα δικά τους επιχειρήματα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών τον Ιούνιο και ετοίμασε τις αγορές για την ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούλιο, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να τηρεί ουδέτερη στάση μαζί με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό και τον φιλανδό ομόλογό του –και παλιό γνώριμο της Ελλάδος από τις εποχές των μνημονίων- Όλι Ρεν, κάθε στρατόπεδο παρουσιάζει τα δικά του επιχειρήματα.

Τα «γεράκια»

Ο μεγαλύτερος υπέρμαχος αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ είναι ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν. Στο στρατόπεδο των «γερακιών» βρίσκεται επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ και ο ομόλογός του στην κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας Κλάας Κνότ. Πρόκειται για τους παραδοσιακούς εκπροσώπους των χωρών του Βορρά που ζητούν σταθερά πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, ειδικά με τις τιμές να εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε τόσο υψηλά επίπεδα. Οι κεντρικοί αυτοί τραπεζίτες των πλουσιότερων χωρών της Ευρωζώνης έχουν διαχρονικά μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

Δεν έχει τελειώσει ακόμη ο χωρίς προηγούμενο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού, εκτιμά ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ. «Όπως το βλέπω εγώ, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη. «Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές των τιμών κυριαρχούν».

Συνέχεια των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, προανήγγειλε και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Όπως είπε, η ΕΚΤ «έχει ακόμα δρόμο να καλύψει» συγκριτικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Τα «περιστέρια»

Ανάμεσα σε όσους συνιστούν περισσότερη υπομονή για πιο λεπτομερεή εξέταση των στοιχείων των τιμών βρίσκεται ο επικεφαλής Οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φίλιπ Λέιν. Πρόκειται για μέλος της ΕΚΤ σε σημαντική επιρροή, ο οποίος πρόσφατα είχε προχωρήσει σε ανάλογες δηλώσεις συγκράτησης επιτοκίων, σε αντίθεση με την Σνάμπελ που κάλεσε για νέες αυξήσεις. Στο στρατόπεδο των «περιστεριών» θεωρείται ότι βρίσκονται ακόμη ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας Πάμπλο Χερναντέζ ντε Κος, ο ομόλογός του της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, της Ιταλίας Ιγκάσιο Βίσκο και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Παρεμβάσεις και από κυβερνήσεις

Οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν προκαλέσει τελευταία την παρέμβαση ηγετών κυβερνήσεων από Ιταλία και Πορτογαλία. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επέκρινε ευθέως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι ακολουθεί μια «απλοϊκή» όπως τη χαρακτήρισε προσέγγιση χάραξης νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. «Είναι σωστό να καταπολεμούμε αποφασιστικά τον πληθωρισμό, αλλά για πολλούς ανθρώπους η απλοϊκή συνταγή των αυξήσεων των επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ δεν φαίνεται να είναι ο σωστός δρόμος», είπε ο Μελόνι στο Κοινοβούλιο.

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την ΕΚΤ να υιοθετήσει μια πιο διευκολυντική προσέγγιση μετά το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις