«Πρώτο τραπέζι» στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο, με τη διοργάνωση του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ, «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας /Heraklion Gastronomy Days», το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου και θα προσελκύσει ξένους και ντόπιους επισκέπτες έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού- Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργος Σισαμάκης, επεσήμανε πως ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη καταθέσει φάκελο στην UNESCO προκειμένου το Ηράκλειο να γίνει «City Of Gastronomy». Μια διάκριση που έχει κατακτήσει η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο κ. Σισαμάκης επεσήμανε ότι ο φάκελος θα τύχει θετικής αποδοχής και θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Πιο… έξυπνη πόλη το Ηράκλειο – Αλλάζει όψη με δύο αγορές

Κρητική μαγειρική παράδοση

Το γαστρονομικό φεστιβάλ εφέτος θα κλείσει 5 χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης καθώς αναδεικνύει το Ηράκλειο ως γαστρονομικό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη μακραίωνη κρητική μαγειρική παράδοση, που βασίζεται σε προϊόντα και πρώτες ύλες όπως ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, γαλακτοκομικά, βότανα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό διατροφικό μοντέλο.

Οι «Μέρες Γαστρονομίας» έχουν εδραιωθεί ως ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στη μακραίωνη κρητική διατροφική διαδρομή και να παρακολουθήσουν πλήθος παράλληλων δρώμενων, όπως παρουσίαση παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών από καθιερωμένους σεφ, παρασκευές και κεράσματα από τοπικούς συλλόγους και συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

«Η διασύνδεση της γαστρονομίας και της αγροδιατροφής με την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον Δήμο Ηρακλείου» αναφέρει ο Γιώργος Σισαμάκης. «Με τις Μέρες Γαστρονομίας αναδεικνύουμε το γεγονός ότι το Ηράκλειο έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στον γαστρονομικό χάρτη και ταυτόχρονα συστήνουμε σε ντόπιους και επισκέπτες τη μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας. Πρόκειται μια για μια διοργάνωση που προβάλλει τα 5.000 χρόνια γαστρονομικής κουλτούρας, παράδοσης και πολιτισμού που έχει η Κρήτη συνολικά. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να ενισχύεται και να προσελκύει περισσότερες συμμετοχές από φορείς και επαγγελματίες».

Υπενθυμίζεται ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά και Σάββατο από τις 17:00 έως τις 23:00, ενώ την Κυριακή από τις 12:00 – 23:00. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με τοπικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ
Οικονομία |

Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ

Αντικείμενο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 10.185.732 ευρώ, είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος παροχής τουριστικών πληροφοριών μέσω της δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας «my digital tourism».