«Πρώτο τραπέζι» στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο, με τη διοργάνωση του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ, «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας /Heraklion Gastronomy Days», το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου και θα προσελκύσει ξένους και ντόπιους επισκέπτες έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού- Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργος Σισαμάκης, επεσήμανε πως ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη καταθέσει φάκελο στην UNESCO προκειμένου το Ηράκλειο να γίνει «City Of Gastronomy». Μια διάκριση που έχει κατακτήσει η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο κ. Σισαμάκης επεσήμανε ότι ο φάκελος θα τύχει θετικής αποδοχής και θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Πιο… έξυπνη πόλη το Ηράκλειο – Αλλάζει όψη με δύο αγορές
Κρητική μαγειρική παράδοση
Το γαστρονομικό φεστιβάλ εφέτος θα κλείσει 5 χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης καθώς αναδεικνύει το Ηράκλειο ως γαστρονομικό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη μακραίωνη κρητική μαγειρική παράδοση, που βασίζεται σε προϊόντα και πρώτες ύλες όπως ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, γαλακτοκομικά, βότανα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό διατροφικό μοντέλο.
Οι «Μέρες Γαστρονομίας» έχουν εδραιωθεί ως ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στη μακραίωνη κρητική διατροφική διαδρομή και να παρακολουθήσουν πλήθος παράλληλων δρώμενων, όπως παρουσίαση παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών από καθιερωμένους σεφ, παρασκευές και κεράσματα από τοπικούς συλλόγους και συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
«Η διασύνδεση της γαστρονομίας και της αγροδιατροφής με την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον Δήμο Ηρακλείου» αναφέρει ο Γιώργος Σισαμάκης. «Με τις Μέρες Γαστρονομίας αναδεικνύουμε το γεγονός ότι το Ηράκλειο έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στον γαστρονομικό χάρτη και ταυτόχρονα συστήνουμε σε ντόπιους και επισκέπτες τη μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας. Πρόκειται μια για μια διοργάνωση που προβάλλει τα 5.000 χρόνια γαστρονομικής κουλτούρας, παράδοσης και πολιτισμού που έχει η Κρήτη συνολικά. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να ενισχύεται και να προσελκύει περισσότερες συμμετοχές από φορείς και επαγγελματίες».
Υπενθυμίζεται ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά και Σάββατο από τις 17:00 έως τις 23:00, ενώ την Κυριακή από τις 12:00 – 23:00. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με τοπικά προϊόντα.
Latest News
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
EasyJet: Αυξάνει τα δρομολόγια της στην Αθήνα - Ο νέος στόχος για επιβάτες το 2025
Η EasyJet επανατοποθετείται στην ελληνική τουριστική αγορά ανεβάζοντας το καλοκαίρι σε 15 τον αριθμό των δρομολογίων από Αθήνα - Σενάριο και για βάση στο «Ελ. Βενιζέλος»