Μπορεί ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, να εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά καθησυχαστικός για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο ακόμα και η τράπεζά του δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει τις περικοπές.

Όπως διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Fed στο CNN, η Federal Reserve περικόπτει περίπου 300 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους. Οι απολύσεις είναι ένα σπάνιο φαινόμενο για την Fed, η οποία την τελευταία φορά που αποφάσισε μείωση στο προσωπικό ήταν το 2010. Το σύστημα της Fed απασχολεί περίπου 21.000 άτομα στις 12 περιφερειακές αποθεματικές τράπεζές της.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης, ότι οι περικοπές, τις οποίες πρώτο είχε αποκαλύψει το πρακτορείο Reuters , περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό απολύσεων, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και επιλογής μη πλήρωσης κενών θέσεων. Η Fed αρνήθηκε να πει πόσα άτομα θα απολυθούν. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέσεις υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων ρόλων τεχνολογίας που δεν χρειάζονται πλέον.

Ο «κύριος Προσεκτικός» Τζέι Πάουελ στο «τελευταίο μίλι» της πάταξης του πληθωρισμού

Ανθεκτική η οικονομία

Τα νέα για τις περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Πάουελ εξέφρασε την έκπληξή του για την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, παρά τον επίμονο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.

«Η οικονομική δραστηριότητα ήταν ισχυρότερη από ό,τι περιμέναμε, ισχυρότερη από ό,τι νομίζω ότι περίμεναν όλοι», είπε ο Πάουελ σε δημοσιογράφους την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.

Αντανακλώντας αυτή την αισιοδοξία, οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν την πρόβλεψή τους για την ανεργία.

Ωστόσο, ο Πάουελ παραδέχτηκε επίσης ότι η μείωση του πληθωρισμού σε υγιή επίπεδα πιθανότατα θα απαιτήσει «κάποια χαλάρωση» της αγοράς εργασίας και προειδοποίησε ότι μια ήπια προσγείωση δεν αποτελεί εγγύηση.

Ο Πάουελ είπε ότι μια ήπια προσγείωση – όπου ο πληθωρισμός τιθασεύεται αλλά αποφεύγεται η ύφεση – είναι «πιθανή», αλλά «τελικά αυτό μπορεί να αποφασιστεί από παράγοντες που είναι εκτός του ελέγχου μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή