Από την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες άνοιξαν τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, οι αγορές των ομολόγων βρέθηκαν σε περιδίνηση με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται σε πολυετή υψηλά. Τώρα που Fed και ΕΚΤ δείχνουν ότι οδεύουν προς το τέλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές ομολόγων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίσιμη απόφαση σχετικά με το πόσο κίνδυνο θα αναλάβουν σε ομόλογα.

Όπως γράφει τοπ Bloomberg, αναφερόμενο στην κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ οι ιδιώτες συσσωρεύουν μετρητά, για πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίου η συζήτηση τώρα αφορά το πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουν προς την άλλη κατεύθυνση. Οι αποδόσεις των 2ετών τίτλων βρίσκονται πάνω από 5%, σε υψηλό 17 ετών, ενώ οι αποδόσεις 10ετίας έκλεισαν το 4,5% την Παρασκευή για πρώτη φορά από το 2007.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ίπτανται – Τώρα είναι η στιγμή για επένδυση

Για τον Ed Al-Hussainy στην Columbia Threadneedle, το «γλυκό σημείο» βρίσκεται τώρα σε πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους, οι οποίοι πιθανότατα θα έχουν καλή απόδοση σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός δύο ετών. Αυτή η ωριμότητα αποφεύγει επίσης τον πρόσθετο κίνδυνο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόνο στους επενδυτές ομολόγων το 2023, καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν ευρέως εν μέσω μιας ανθεκτικής οικονομίας και της διογκούμενης έκδοσης του Δημοσίου.

«Εκτός κι αν πιστεύετε ότι η Fed θα μείνει σε αναμονή για δύο χρόνια», οι αποδόσεις άνω του 5% «παρουσιάζουν αρκετά καλή αξία», δήλωσε ο Al-Hussainy, αναλυτής της παγκόσμιας στρατηγικής επιτοκίων.  Για να επεκταθεί περαιτέρω, είπε, «πρέπει να έχετε μια ισχυρότερη άποψη ότι η αγορά εργασίας πρόκειται να ραγίσει». Αυτό το σενάριο μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μια ύφεση, ωθώντας ένα ράλι των ομολόγων και τροφοδοτώντας μεγάλα κέρδη σε μεγαλύτερες διάρκειες.

Με την αγορά εργασίας να αποδεικνύεται ισχυρή, αυτό φαίνεται απίθανο να συμβεί φέτος, είπε ο Al-Hussainy.

Δύσκολη Εβδομάδα

Οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατά μήκος της καμπύλης αυτή την εβδομάδα, αφού η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, ενώ σηματοδότησε μια ακόμη αύξηση φέτος και υποδεικνύοντας ότι αναμένει να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024 για να μετριάσει τον πληθωρισμό. Είναι μια προοπτική που σημαίνει ότι ακόμη και οι σύντομες λήξεις μπορεί να  ενέχουν κινδύνους.

Τα ομόλογα υποχώρησαν 1,2% φέτος έως την Πέμπτη και βρίσκονται σε τροχιά για μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη ετήσια απώλεια, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη Bloomberg. Οι ενδιάμεσες λήξεις είναι περίπου σταθερές σε σχέση με το έτος, ενώ το χρέος με μεγαλύτερη ημερομηνία έχει χάσει 6,6%.

Υπόθεση μεταξύ ταύρων

Για ορισμένους ταύρους ομολόγων, οι μεγαλύτερες λήξεις εξακολουθούν να είναι το κατάλληλο μέρος, παρά τον κίνδυνο πρόσθετων ζημιών. Αυτό το στρατόπεδο υποστήριζε όλον τον χρόνο ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού είναι βέβαιο ότι θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη.

Ο Jack McIntyre στην Brandywine Global Investment Management δήλωσε ότι αναμένει ότι η περιοχή του 4,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για τη 10ετία, δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας στις μετοχές και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Μπορεί όλα να είναι θέμα χρονικού ορίζοντα. Για εκείνους με μεγαλύτερες επενδυτικές εντολές, τα μακροχρόνια ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα που σημαίνουν ότι «το σημείο εκκίνησης για μελλοντικές αποδόσεις είναι αρκετά ελκυστικό», δήλωσε ο Michael Cudzil, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pacific Investment Management Co.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και η κίνηση της Fed να συρρικνώσει τον ισολογισμό της περιπλέκουν αυτή τη μακροπρόθεσμη άποψη. Είναι ένα σκηνικό που ώθησε τους επενδυτές να απαιτήσουν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για μακροχρόνιο χρέος, βοηθώντας στην απόκλιση της καμπύλης από τα ιστορικά ανεστραμμένα επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης