Σε αρνητικά εδάφη κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας την καθοδική αναπροσαρμογή στη σκιά των υψηλότερων επιτοκίων που προμηνύει η νέα άνοδος των τιμών της ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,36% στις 7.656 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,21% στις 15.524 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,24% στις 7.167 μονάδες.

Η τελευταία εβδομάδα του τρίτου τριμήνου ξεκινά με τους επενδυτές να χωνεύουν τον κατακλυσμό των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες πρόσφεραν κάπως αντιφατικά μηνύματα. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τήρησε μια επιθετική στάση, υποδεικνύοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι αντίστοιχες της στη Βρετανία και την Ελβετία εξέπληξαν τις αγορές σταματώντας τους κύκλους αύξησης των επιτοκίων.

Τα βλέμματα στη Λαγκάρντ

Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην ομιλία της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου οι επενδυτές θα αναζητήσουν περισσότερες ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έχει τελειώσει τον κύκλο σύσφιξης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται και τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές συνθήκες στη Γερμανία, την κυρίαρχη οικονομία της ευρωζώνης. Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία από την έρευνα του Ινστιτούτου Ifo της χώρας για τις επιχειρηματικές συνθήκες για τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν νέα άνοδο σήμερα, ανακάμπτοντας μετά την πρώτη αρνητική τους εβδομάδα μετά από τέσσερις ανοδικές. Οι τιμές παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, λόγω των προβλέψεων για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αργού το τέταρτο τρίμηνο στον απόηχο της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τις πρόσθετες περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές