Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών έναντι του δολαρίου υποχώρησε η στερλίνα και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ. Η νευρικότητα σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έπληξε τη βρετανική λίρα η οποία δέχεται χτυπήματα από την επανεκτίμηση των αγορών για τις προοπτικές των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η στερλίνα, τη Δευτέρα, υποχώρησε έως και 0,25% στα 1,2213 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023, αν και αργότερα σταθεροποιήθηκε για να διαπραγματευτεί στα ίδια επίπεδα της ημέρας στα 1,2242 δολάρια.

Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές με φόντο την απαγόρευση εξαγωγών από τη Ρωσία

Η βρετανική λίρα οδεύει να καταγράψει απώλειες 3,4%. Το ευρώ τη Δευτέρα άγγιξε για λίγο τις 87,03 πένες, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο, και παρέμεινε τελευταία σταθερό λίγο κάτω από αυτό το επίπεδο.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι οι ανησυχίες για τα κινεζικά ακίνητα μεταφέρονται στην ευρωπαϊκή σύνοδο, επιβαρύνοντας τις αγορές μετοχών και στη συνέχεια το ευρώ και τη στερλίνα»,εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe, Nικ Ρι «Αυτό βασίζεται στην απόφαση την Τράπεζα της Αγγλίας» σημειώνει και προσθέτει ότι«Οι αγορές σκέφτονται τώρα τι βλέπει η Τράπεζα στην οικονομία».

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η BοE διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα καθώς οι ενδείξεις δείχνουν επιβρέδυνσης της οικονομικής ανάτυξης.

Η τιμολόγηση της αγοράς πριν από αυτή τη συνεδρίαση αντανακλούσε τις προσδοκίες ότι μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν σχεδόν βέβαιη για το 2023, αν όχι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά τη Δευτέρα, οι προσδοκίες για μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων φέτος ήταν περίπου 40%.

Αυτό υπογράμμισε την αντιστροφή της τάσης που επικρατούσε νωρίτερα φέτος, όταν η στερλίνα είχε ενισχυθεί από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνέχιζε να αυξάνει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών κινούνται πτωτικά  , εν μέρει λόγω της προβληματικής εταιρείας ανάπτυξης China Evergrande που ανακοίνωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εκδώσει νέο χρέος λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας για την κύρια εγχώρια θυγατρική της.

Τα στοιχεία για τη βρετανική επιχειρηματική δραστηριότητα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, την επομένη της απόφασης της BOE, έδειξαν ότι οι εταιρείες υπέστησαν έναν πολύ πιο δύσκολο Σεπτέμβριο από ό,τι φοβούνταν, με τον δείκτη διαχείρισης αγοραστών να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το πανδημικό lockdown του Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές