Με ισχυρή άνοδο, αλλά επιφυλακτικό ακόμη τζίρο, αρχίζει την τελευταία εβδομάδα του μήνα και του τριμήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει θέσει ως πρώτο στόχο την διάσπαση της αντίστασης των 1.235 μονάδων, ώστε να γυρίσει και πάλι την τάση υπέρ των long.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,05% στις 1.230,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.010,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,45% στις 969,44 μονάδες.

Εύλογη διόρθωση, αλλά κρατά πολύ

Το ΧΑ ολοκλήρωσε τέσσερις πτωτικές εβδομάδες, με τις πιέσεις να αυξάνονται μάλιστα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία εντός των τειχών της Λ. Αθηνών. Και παρά την καλή εικόνα των αποτελεσμάτων, αλλά και των επιδόσεων της οικονομίας, ο ΓΔ έχει χάσει από τα υψηλά του, πολύ κοντά στα υψηλά του 2014, περίπου το 11% της αξίας του.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η ανάπτυξη το 2023 φαίνεται να κλείνει με σημαντική άνοδο παρόλη την δύσκολη περίοδο υψηλών επιτοκίων και όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι ακόμα μία καλή χρονιά. Όλα αυτά συντηρούν την αισιοδοξία ότι η αγορά απλά βιώνει μία ανάπαυλα πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Άλλωστε οι αποτιμήσεις παραμένουν φθηνές.

Στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες σαφώς είναι η διάθεση του 1,4% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναφέρουν ότι θα γίνει στην τιμή των 1,80 ευρώ. Επίσης, στο διάστημα 27 – 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 151,2 εκατ. ευρώ και την είσοδο της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Και όπως σχολιάζει ο κ. Ζαχαράκης, δεν θυμόμαστε στον αιώνα που διανύουμε εισαγωγή τράπεζας στο χρηματιστήριο παρά μόνο διασώσεις…

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 3,03%, με την Alpha Bank να είναι στο +2,62% και την Eurobank στο +2,37%, απορροφώντας οι τρεις τους πάνω από το 80% του μέχρι τώρα όγκου. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, Aegean, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική.

Η άνοδος είναι ήπια σε Βιοχάλκο, Coca Cola, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Σαράντης και Cenergy, με την τελευταία να καλύπτεται με σύσταση overweight από τη Eurobank.

Χωρίς μεταβολή οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Quest, ενώ ήπια οριακά πτωτικά κινούνται οι Autohellas και ΟΤΕ, με τον τελευταίο να διορθώνει ελαφρώς μετά την υπεραπόδοση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες