Μια κοινή παγκόσμια προσέγγιση για τη γνωστοποίηση των μετοχικών θέσεων των πελατών υιοθετούν η Goldman Sachs, η HSBC και άλλες τρεις τράπεζες, φιλοδοξώντας η κίνηση αυτή να συμβάλει στη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της διαφάνειας.

HSBC: Διαχειρίσιμο το κόστος των πλημμυρών για την Ελλάδα

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Barclays, η BNP Paribas και μία ακόμη τράπεζα, εργάζεται πάνω σε ένα εργαλείο για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μη γνωστοποίησης, ιδίως όταν οι επενδυτές παίρνουν θέση short ή δημιουργούν συμμετοχές χρησιμοποιώντας παράγωγα, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Η αλλαγή

Οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τους επενδυτές να αναφέρουν τους τίτλους που κατέχουν όταν παραβιάζονται ορισμένα όρια, γεγονός που απαιτεί πολύπλοκη και χρονοβόρα ανάλυση των κανόνων. Εάν υπάρχει περιθώριο ερμηνείας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραλήψεις και επιβολή κυρώσεων.

Οι τράπεζες έχουν επενδύσει στο λεγόμενο RegTech για να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης με τους εν λόγω κανόνες μέσω της αυτοματοποίησης.

Τώρα η ομάδα των πέντε τραπεζών επιδιώκει τον εξορθολογισμό των προσπαθειών και την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Η πρωτοβουλία

Ο Pete Chisholm, Global Head of Position Regulatory Reporting της Goldman Sachs (GS.N), δήλωσε στο Reuters ότι η πρωτοβουλία με την ονομασία Endoxa είναι η πρώτη κοινοπραξία υπό την ηγεσία των τραπεζών που ασχολείται με τους παγκόσμιους κανόνες για την υποβολή εκθέσεων γνωστοποίησης.

«Πρόκειται για το κατά πόσον όλες οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο κατανοούν τους κανόνες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Chisholm, προσθέτοντας ότι υπάρχει «ο κίνδυνος τα δεδομένα της αγοράς στα οποία βασίζεται το κοινό να είναι ανακριβή λόγω της έλλειψης ομοιογένειας».

Η επικεφαλής της BNP Paribas Global Head of Financial Markets Compliance Kara Lemont δήλωσε ότι το σύστημα θα πρέπει να καθησυχάσει τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες ότι οι κανόνες εφαρμόζονται με συνέπεια.

Εκπρόσωποι της Barclays και της HSBC δήλωσαν ότι οι τράπεζες συμμετέχουν στην κοινοπραξία, αλλά αρνήθηκαν περαιτέρω σχόλια.

Η συνεργασία

Οι τράπεζες θα συνεργαστούν με την εταιρεία Droit και ένα δικηγορικό γραφείο για τη συγγραφή ενός κοινού ψηφιακού κώδικα αναγνώσιμου από μηχανήματα, τον οποίο τα μέλη της κοινοπραξίας θα μπορούν να εφαρμόσουν για να διασφαλίσουν συνεπή συμμόρφωση, δήλωσε μια πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Τα μέλη της Endoxa ελπίζουν ότι και άλλες τράπεζες θα ενταχθούν με την πάροδο του χρόνου, εναρμονίζοντας περαιτέρω τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων αναφοράς, δήλωσε ο Chisholm.

«Οι μικροεπενδυτές αναμένουν ότι κάθε τράπεζα που προβαίνει σε αυτές τις γνωστοποιήσεις το κάνει στην ίδια βάση. Αυτός είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες», δήλωσε.

Οι εκπλήξεις

Σε ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις οι επενδυτές συγκέντρωσαν μεγάλα μερίδια σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, τα οποία, αν και εντός των κανόνων, αιφνιδίασαν άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.

Παρόλο που τα μέλη της Endoxa παραμένουν ελεύθερα να βοηθήσουν τους πελάτες τους να χτίσουν θέσεις εμπιστευτικά, η κοινοπραξία θα συνεργαστεί με δικηγόρους και ρυθμιστικές αρχές για να συμφωνήσουν μια ακριβή ερμηνεία των κανόνων γύρω από τις γνωστοποιήσεις, δήλωσε η δεύτερη πηγή στο Reuters.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αυτό θα μειώσει τελικά τον κίνδυνο και θα καταστήσει τους οργανισμούς ασφαλέστερους», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Droit, Brock Arnason.

Ωστόσο, η Mayra Rodriguez Valladares, σύμβουλος χρηματοοικονομικών κινδύνων στην MRV Associates, η οποία εκπαιδεύει τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε ότι μπορεί να είναι ακατάλληλο για τις τράπεζες να συνασπιστούν για να αποφασίσουν πώς θα ερμηνεύσουν τους κανόνες, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τέτοιες κινήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή