Διαχειρίσιμο χαρακτήρισε το κόστος των πλημμυρών για την Ελλάδα η HSBC, εξαίροντας τις μέχρι τώρα δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, με την ανάπτυξη να παραμένει σταθερά θετική.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα από το roadshow που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 11 – 13 Σεπτεμβρίου, όπου υπήρξαν συναντήσεις με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τράπεζες.

Σταθερή η δυναμική ανάπτυξης

Σύμφωνα με την HSBC, ενώ οι δείκτες δραστηριότητας κινούνται χαμηλότερα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (από 2,1% σε ετήσια βάση σε 2,7%), λόγω της κατανάλωσης. Οι PMI παραμένουν πολύ πάνω από το 50 και ο δείκτης κλίματος αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο. Ο τουρισμός είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Alpha Bank: Ορόσημο η επενδυτική βαθμίδα – Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις

Η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ – από τα οποία η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ) – επιταχύνεται, ιδιαίτερα για τα δάνεια (που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημοσίων επενδύσεων).

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι με τους οποίους μίλησε η HSBC στην Αθήνα βλέπουν περιορισμένο αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων (παρόλο που η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί). Και παρόλο που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πρόσφατα, τα πάντα υψηλά επίπεδα ΑΞΕ παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν.

Επενδυτική βαθμίδα

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε Investment Grade (IG) από την DBRS.

Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (GGBs) είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση στην ΕΚΤ χωρίς κανένα waiver και με χαμηλότερα haircut. Μια περαιτέρω αναβάθμιση από τον S&P (20 Οκτωβρίου) ή τον Fitch (1 Δεκεμβρίου) θα μπορούσε να σημαίνει την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων IG και να συμβάλει στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Με πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, περίπου 38 δισ. ευρώ ταμειακών αποθεμάτων (18% του ΑΕΠ) και το χρέος προς το ΑΕΠ να μειώνεται γρήγορα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.

Οι επενδυτές συμφώνησαν μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν παρόμοια τροχιά με εκείνα της Πορτογαλίας όσον αφορά τα spreads του δημοσίου.

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πλημμυρών

Η Ελλάδα επλήγη πρόσφατα από πλημμύρες σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το 15% της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, ωστόσο, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι περιορισμένος και το δημοσιονομικό κόστος διαχειρίσιμο.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον στόχο της για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος (Bloomberg, 11 Σεπτεμβρίου), ο οποίος θα πρέπει να είναι εφικτός δεδομένης της μέχρι σήμερα υπεραπόδοσης και επειδή η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει έως και 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ένας ακόμη γύρος αναβαθμίσεων επιτοκιακών εσόδων (NII) φαίνεται πιθανός για τις τράπεζες

Λόγω της πολύ χαμηλής μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις, ένας ακόμη γύρος αναβαθμίσεων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) από τις τράπεζες φαίνεται πιθανός. Με αυτά τα δεδομένα, η κεντρική τράπεζα εξέφρασε ανησυχίες ότι τα NII θα μειωθούν τελικά καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται και ελλείψει επαρκούς αύξησης των δανείων.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να μετριάσουν τα περιθώρια κέρδους εστιάζοντας στις προμήθειες (ιδιαίτερα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων) και σε περαιτέρω περικοπές κόστους. Ο χρόνος και η δομή των μελλοντικών placement του ΤΧΣ και η δυνατότητα για απόδοση κεφαλαίου ήταν άλλα βασικά σημεία συζήτησης, καταλήγει η HSBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία