Τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού αντιμετωπίζει η Βενετία, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο. Οι κάτοικοι της πόλης λένε ότι η κατάσταση έχει «ξεφύγει», καθώς ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο αριθμός των κατοίκων μειώνεται.

Αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο αριθμός των τουριστικών κλινών στη Βενετία ξεπέρασε τον αριθμό των κατοίκων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων και βραχυχρόνιες μισθώσεις από ό,τι άνθρωποι που ζουν στην πόλη, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Βενετία: Εισιτήριο εισόδου για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού

«Εκτόξευση» των ενοικίων

Η κατάσταση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Επιπλέον, πολλά καταστήματα και άλλες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή έχουν κλείσει, καθώς δεν υπάρχει πια ζήτηση από ντόπιους.

Οι κάτοικοι της Βενετίας ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μαζικού τουρισμού. Προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των τουριστικών κλινών, να αυξηθούν οι φόροι για τα ξενοδοχεία και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να επιδοτηθούν οι όσοι ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε ντόπιους.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, οι κάτοικοι φοβούνται ότι η Βενετία θα μετατραπεί σε μια πόλη-μουσείο, στην οποία θα ζουν μόνο τουρίστες.
Τουριστικό τέλος 5 ευρώ

Την προηγούμενη εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας ενέκρινε ένα τέλος 5 ευρώ, για τους ημερήσιους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους, αρχής γενομένης από την επόμενη άνοιξη. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές θα εξαιρούνται από το τέλος, το οποίο θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά ή μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Αρχικά δεν θα υπάρχουν περιστροφικές μπάρες για την είσοδο στην πόλη, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επιδείξουν το εισιτήριό τους, αν τους ζητηθεί από τις αρχές. Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι πιθανό να είναι περίπου 100 ευρώ, δήλωσε ο Michele Zuin, δημοτικός σύμβουλος της Βενετίας.

Πολλοί ντόπιοι βλέπουν το τέλος ως απόδειξη ότι η πόλη τους μετατρέπεται σε θεματικό πάρκο, μια συνθηκολόγηση με την ιδέα ότι η πόλη σύντομα θα είναι μόνο για τουρίστες.

«Το τέλος δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα αυτού που είναι λάθος εδώ», δήλωσε ο Sebastian Fagarazzi, 38 ετών, ένας Βενετσιάνος που εργάζεται ως ξεναγός και είναι συνιδρυτής της Venezia Autentica, μιας οργάνωσης που προσπαθεί να βοηθήσει τους επισκέπτες να περιηγηθούν στην πόλη.

Εγκαταλείπουν την πόλη τους

Από τους 20 συμμαθητές του Fagarazzi στο λύκειο, οι 16 έχουν εγκαταλείψει τη Βενετία, οι περισσότεροι επειδή η ζωή έγινε πολύ δαπανηρή και δύσκολη. Ήταν η τρίτη γενιά της οικογένειάς του που διατηρούσε ένα κατάστημα κοντά στη γέφυρα Ριάλτο που πουλούσε ρούχα κατασκευασμένα στη Βενετία και σε άλλα μέρη της Ιταλίας. Το κατάστημα έκλεισε το 2015, όταν δεν μπορούσε πλέον να ανταγωνιστεί τα καταστήματα που πωλούσαν φθηνότερα προϊόντα ξένης κατασκευής. Τώρα ένα κατάστημα στη θέση του πουλάει τσάντες και βαλίτσες.

Κάποιοι άλλοι μακροχρόνιοι κάτοικοι αντέχουν ακόμα. Η Giovanna Baoduzzi και ο σύζυγός της διατηρούν ένα κατάστημα που πουλάει χρώματα και είδη σιδηρικών στη γειτονιά Cannaregio, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή για τα πολλά καταστήματα που εξυπηρετούσαν τους Βενετσιάνους. Τώρα, το κατάστημα της Baoduzzi βρίσκεται σε ένα κανάλι γεμάτο μπαρ και εστιατόρια που είναι δημοφιλή στους τουρίστες.

«Είμαστε εδώ 13 χρόνια και θα μείνουμε μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε. Είναι δύσκολο, ακούς συνέχεια για φίλους που φεύγουν», δήλωσε η Baoduzzi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή