Με ένα ημερήσιο εισιτήριο στα 5 ευρώ επιχειρούν οι αρχές της Βενετίας να φρενάρουν τις ορδές τουριστών που κατακλύζουν την ιταλική πόλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στο ευαίσθητο οικοσύστημα και στην πολιτιστική της κληρονομιά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πόλη θα ξεκινήσει μια πιλοτική εφαρμογή του μέτρου το επόμενο έτος, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 30 ημέρες, κυρίως κατά τις περιόδους διακοπών, όπως ανακοινώθηκε χθες Τρίτη.

Βενετία: Σήμα κινδύνου από την UNESCO – Κίνδυνοι από υπερτουρισμό και κλιματική αλλαγή

Οι ημερήσιοι επισκέπτες άνω των 14 ετών θα πρέπει να αγοράσουν εισιτήριο εισόδου, αλλά οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής θα εξακολουθούν να εισέρχονται δωρεάν.

Ο τουρισμός στην περιοχή της Βενετίας εκτοξεύτηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, έναντι 1,5 εκατ. το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Η πόλη των περισσότερων από 118 νησιών ήταν η ιστορική πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Εξελίχθηκε σε μια περιφερειακή θαλάσσια δύναμη και έναν από τους πρώτους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κόμβους στον κόσμο κατά την Αναγέννηση.

Τα τελευταία χρόνια, η Βενετία απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο των θαλασσών. Ένα πολυαναμενόμενο σύστημα υποβρύχιων πυλών έχει εγκατασταθεί προκειμένου να αποτραπεί η διέλευση του θαλασσινού νερού στα πεζοδρόμια της πόλης και η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την είσοδο των κρουαζιερόπλοιων στα εσωτερικά κανάλια.

Είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε την πόλη από τον μαζικό τουρισμό που κάποιες περιόδους του χρόνου την κάνει μη βιώσιμη», δήλωσε ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, δίνοντας το στίγμα του προβλήματος. Το σύστημα τελών θα είναι μία από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η πόλη για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, πρόσθεσε.

Προειδοποίηση UNESCO

Πρόσφατα, το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO προειδοποίησε ότι «η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]