Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα σήματα που έδωσαν τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την πορεία του ΑΕΠ, ενώ πιέσεις άσκησε και η προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για υψηλότερα επιτόκια από τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 33.618 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,47% στις 4.273 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,57% στις 13.063 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Η οικονομική αβεβαιότητα οδηγεί στο «κόκκινο» τις μετοχές και τις τιμές των ομολόγων

Η σημερινή εικόνα προσέθεσε μόνο στις απώλειες της αγοράς για τον μήνα. Ο Nasdaq υποχωρεί πάνω από 6% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 και ο Dow έχουν χάσει 4% και 2%. Μεταξύ των καταλυτών που ωθούν τις μετοχές προς τα κάτω αυτόν τον μήνα είναι η προειδοποίηση της Federal Reserve ότι θα προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, εξέλιξη που ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, εκτίμησε ότι τα επιτόκια της Fed μπορεί να αγγίξουν το 7%, κάτι που μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος ο επιχειρηματικός κόσμος να το αντέξει. Η Fed άφησε αμετάβλητο το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς της, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αν και οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις έδειξαν ότι 12 από τους 19 αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας αύξησης φέτος.

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα παρακολουθούν επίσης τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς οι νομοθέτες ελπίζουν να αποτρέψουν ένα κλείσιμο (shutdown) της κυβέρνησης που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από την 1η Οκτωβρίου, εάν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες.

Η επερχόμενη αναταραχή στην αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράθυρο για τους επενδυτές. Αν και ο Οκτώβριος είναι γνωστός ως ο «μήνας των Jinx» λόγω των συντριβών του 1929 και του 1987, έχει επίσης τη φήμη του «δολοφόνου της αρκούδας», σύμφωνα με το «Stock Trader’s Almanac».

«Ενώ ο Οκτώβριος τείνει να είναι μεταξύ των πιο ασταθών μηνών του έτους, είναι επίσης ο μήνας που συνήθως βλέπουμε εξαιρετικές ευκαιρίες αγοράς, επειδή είναι λίγο πριν από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που είναι εποχικά ισχυρές περίοδοι του έτους για τις αγορές», σχολίασε η Mary Ann Bartels, επικεφαλής επενδύσεων στην Sanctuary Wealth.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έκθεση της S&P CoreLogic Case-Shiller. Ο σύνθετος δείκτης των 20 πόλεων αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση έναντι ετήσιας πτώσης 1,2% τον Ιούνιο, ενώ ο σύνθετος δείκτης των 10 πόλεων αυξήθηκε κατά 0,9% από πτώση 0,5% τον Ιούνιο.

Επίσης, οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. Οι κατοικίες υπό συμβόλαιο ανήλθαν σε 675.000 για το μήνα, μειωμένες κατά 8,7% σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ένα σύνολο 695.000, το οποίο θα αντιπροσώπευε πτώση 2,7% από τα μη αναθεωρημένα σύνολα του Ιουλίου.

Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε το Conference Board. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 103 από το αναθεωρημένο 108,7 τον Αύγουστο. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 147,1 από 146,7. Ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε στο 73,7 έναντι 83,3 τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street