Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αν και ενδοσυνεδριακά άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που απορρέουν από τις αβέβαιες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έναντι των προσδοκιών για στενότερη προσφορά για το υπόλοιπο του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωσαν άνοδο κατά 43 σεντς στα 93,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 59 σεντς υψηλότερα στα 90,27 δολάρια.

Wall Street: Συντηρείται το αρνητικό κλίμα

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, υποδηλώνοντας ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου.

«Τα προϊόντα διύλισης παραμένουν υπό πίεση, καθώς οι φόβοι για υψηλότερες τιμές πετρελαίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να συμπιέσουν τη ζήτηση», δήλωσε στο Reuters, ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC.

Ενισχύεται το δολάριο

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των 10 μηνών την Τρίτη, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων προσέλκυσαν τους επενδυτές προς το δολάριο.Ως το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση του πετρελαίου, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς γίνεται ακριβότερο για τους εισαγωγείς σε σχέση με το τοπικό τους νόμισμα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης θα έβλαπτε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, μια προειδοποίηση που ήρθε έναν μήνα μετά την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα λόγω της κρίσης του ανώτατου ορίου χρέους.

«Η απειλή της διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης και οι πιθανές επιπτώσεις της στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που θα κάνει το πετρέλαιο να βρίσκει όλο και πιο δύσκολο να προκαλέσει τον μαγικό στόχο των 100 δολαρίων/βαρέλι», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Η προσφορά πετρελαίου παραμένει περιορισμένη, καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν παρατείνει τις περικοπές παραγωγής έως το τέλος του έτους. «Η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να υποσκελίσει τη ζήτηση στο ορατό μέλλον και επομένως η όποια αδυναμία, ακόμη και αν είναι οδυνηρά εκπληκτική, δεν θα πρέπει να διαρκέσει», πρόσθεσε ο Varga.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities