Ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τα επιτόκια αναφοράς της Federal Reserve θα αγγίξουν το 7% σε συνδυασμό με στασιμοπληθωρισμό, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon σε συνέντευξή του στους Times of India.

Θα είναι σαν να ««ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν υποχωρεί η παλίρροια», τονίζει. Επισημαίνει μάλιστα ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετάβαση από το 5% στο 7% θα είναι πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι από το 3% στο 5%.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg,  τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω της εκτίμησης ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, μετά από αυξήσεις επιτοκίων κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες που ανέβασαν το σημείο αναφοράς στο 5,5% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αν και οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μειώσεις από το επόμενο έτος.

Το σενάριο της ύφεσης

Εάν το βασικό επιτόκιο ανέβαινε στο 7%, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ήδη, οι οικονομολόγοι βάζουν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 60% — και αυτό είναι πιο αισιόδοξο από την πρόβλεψη του Bloomberg Economics για ύφεση μόλις φέτος.

Ένα ποσοστό 7% θα κατέστρεφε επίσης την πρόσφατη αισιοδοξία μεταξύ των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την ικανότητά τους να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση στην οικονομία με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πολύ χαμηλό στο 3,8%.

«Η μετάβαση από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν καμία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% αιφνιδίασε μερικούς, αλλά κανείς δεν θα είχε βγάλει το 5% από τη σφαίρα των δυνατοτήτων», είπε ο Dimon. «Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή