Βρετανία: Με «λίστα κλοπιμαίων» εισβάλλουν οι κλέφτες στα σούπερ μάρκετ

Πώς οι συμμορίες στρατολογούν κλέφτες - Σε μάστιγα για το λιανικό εμπόριο έχουν εξελιχθεί οι κλοπές

Βρετανία: Με «λίστα κλοπιμαίων» εισβάλλουν οι κλέφτες στα σούπερ μάρκετ

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Σε μάστιγα για το λιανικό εμπόριο έχουν εξελιχθεί οι κλοπές στη Βρετανία, σε μία εποχή που γενικότερα καταγράφεται μείωσης της εγκληματικότητας.

Όπως γράφουν οι FT, το δωδεκάμηνο έως τον Μάρτιο του 2023, η αστυνομία ανέφερε 342.343 περιπτώσεις, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτός ο απολογισμός είναι, αναμφίβολα, ένα μικρό μερίδιο των συνολικών κλοπών καταστημάτων. Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής (BRC) προειδοποιεί ότι το έγκλημα στα καταστήματα «εκτινάσσεται στα ύψη σε ολόκληρη τη χώρα». Η Primark, μια φθηνή αλυσίδα μόδας, είπε ότι αυτόν τον μήνα οι κλοπές στα καταστήματα περιορίζουν τα κέρδη της. Η Dame Sharon White, πρόεδρος της John Lewis Partnership, το περιέγραψε ως «επιδημία».

Οι κλοπές «βυθίζουν» το λιανεμπόριο – Στα 100 δισ. το κόστος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αποκαλύπτουν ακριβώς ποιος κλέβει από τα καταστήματα, ούτε το γιατί. Συχνά κατηγορείται η κρίση κόστους ζωής, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο.

Η Ένωση Καταστημάτων Ψιλικών (ACS) που αντιπροσωπεύει 33.500 μικρά, τοπικά καταστήματα, λέει ότι οι περισσότεροι κλέφτες καταστημάτων είναι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες, συχνά με προβλήματα ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Ο ρόλος των συμμοριών

Η Emmeline Taylor, καθηγήτρια εγκληματολογίας στο City University, λέει ότι τέτοιοι κλέφτες μπορεί να κλέψουν κατά παραγγελία, αφού πρώτα λάβουν «μια λίστα αγορών» από μια εγκληματική συμμορία. Δημοφιλή είδη περιλαμβάνουν αλκοόλ, βρεφικά γάλατα, είδη ζαχαροπλαστικής και κρέας, τα οποία τα κλέβουν και τα πουλούν αλλού.

Σημειώνεται ότι μια αλλαγή του νόμου το 2014 μπορεί να έχει ενθαρρύνει τελικά τις συμμορίες να στρατολογούν κλέφτες καταστημάτων, ενώ δεν αποτρέπει αποτελεσματικά όσους επιθυμούν να κλάψουν κάτι για τον εαυτό τους. Η αλλαγή καθιστά την κλοπή αγαθών αξίας έως 200 στερλινών ως πλημμέλημα.

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433