Να ενισχύσει τους ελέγχους στις λεγόμενες διαδρομές αλληλεγγύης για τα σιτηρά της Ουκρανίας, ζήτησαν σήμερα Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι ανατολικές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε διαμάχη με γειτονικές χώρες-συμμάχους αναφορικά με τους περιορισμούς στα σιτηρά της, τα οποία έχει αναγκαστεί να μεταφέρει διά ξηράς μετά την περυσινή εισβολή της Ρωσίας.

Η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές, τις λεγόμενες διαδρομές αλληλεγγύης, για να τις χρησιμοποιεί η Ουκρανία προκειμένου να εξάγει τα σιτηρά της, ωστόσο οι γειτονικές της χώρες υποστηρίζουν ότι τα φθηνά ουκρανικά αγροτικά προϊόντα που προορίζονται για διαμετακόμιση πωλούνται στις εγχώριες αγορές τους, πλήττοντας τους δικούς τους αγρότες.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία επέβαλαν εθνικούς περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών αυτό τον μήνα αφού η Κομισιόν αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις εισαγωγές σε αυτές τις χώρες καθώς και στα έτερα κράτη-μέλη Βουλγαρία και Ρουμανία.

«Προτιμούμε να βρούμε μια κοινή λύση για όλη την Ένωση», δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Μάρεκ Βιμπόρνι ύστερα από συνάντηση με τους εταίρους τους από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

«Μαζί καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μια ενεργή προσέγγιση αναφορικά με τους ελέγχους για την αποτελεσματικότητα των διαδρόμων αλληλεγγύης».

Η Ρωσία αποσύρθηκε φέτος από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για τα σιτηρά που επέτρεψε τον ασφαλή διάπλου φορτηγών πλοίων, δημιουργώντας μεγαλύτερες δυσκολίες στις μεταφορές.

Ο Βιμπόρνι δήλωσε ότι οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν επίσης ότι η Κομισιόν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο καταβολής εγγύησης για τις εξαγωγές. Με βάση αυτό θα απαιτείται μια τέτοια καταβολή από τους εμπόρους που εξάγουν από την Ουκρανία, η οποία θα επιστρέφεται όταν διαπιστώνεται ότι τα σιτηρά έχουν φύγει από την Ευρώπη για τους τελικούς τους προορισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα