
Κονδύλια ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για έργα που προάγουν νέες, αναβαθμισμένες και βελτιωμένες ευρωπαϊκές υποδομές κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και τα οποία αφορούν τους σιδηροδρόμους, τις οδικές μεταφορές, τις εσωτερικές πλωτές οδούς και τους θαλάσσιους ή εσωτερικούς λιμένες. Τα έργα που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση θα βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.
Επιλέξιμα θα είναι και έργα που ενισχύουν τις λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και των εισαγωγών της Ουκρανίας. Με την πρόσκληση αυτή, για πρώτη φορά, οντότητες από την Ουκρανία και τη Μολδαβία μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ, δεδομένου ότι φέτος υπογράφηκαν οι συμφωνίες σύνδεσης του ΜΣΕ με τις δύο αυτές χώρες.
Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι η πρόσκληση με τον υψηλότερο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη” 2021-2027. Καθιστούμε διαθέσιμα πάνω από 7 δισ. ευρώ για έργα που θα στηρίξουν ένα έξυπνο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε διασυνοριακά έργα μεταξύ των κρατών μελών. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ένα ισχυρό μεταφορικό δίκτυο σιδηροδρόμων και εσωτερικών πλωτών και θαλάσσιων οδών, το οποίο θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας, θα φέρει τους πολίτες πιο κοντά και θα προσδέσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία στην ΕΕ.»
Τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης θα βελτιώσουν την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα του δικτύου μεταφορών της ΕΕ. Η πρόσκληση καλύπτει επίσης έργα που βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των μεταφορικών υποδομών έναντι των φυσικών καταστροφών. Οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της εσωτερικής αγοράς για επιβάτες και εμπορεύματα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Αιτήσεις γίνονται δεκτές ως τις 30 Ιανουαρίου 2024.


Latest News

Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών – Θεσσαλονίκης
H σιδηροδρομική σύνδεση στον κεντρικό άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης είχε διακοπεί εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias»

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση: Έτοιμο το 2024 το μετρό Θεσσαλονίκης
Ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποτελούν κόμβο υλοποίησης πολύ σημαντικών υποδομών

Ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Από αύριο 8 Δεκεμβρίου θα υπάρχει προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων

Dimand: Το ιστορικό κτήριο του Μινιόν λάμπει ξανά
Το κτήριο θα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα, ενώ σε αυτόνομο κτήριο επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, θα δημιουργηθούν κατοικίες

Έρχεται διαγωνισμός για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το μετρό
To μετρό στην «πράσινη» εποχή – 700.000 επιβάτες διακινούνται ημερησίως

Όλη η Ελλάδα ένα εργοτάξιο – Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού στις κατασκευές
Προχωρά το Logistics Hub στο Θριάσιο - Tο έργο θα δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας όταν λειτουργήσει πλήρως

Στις ράγες ξανά ο σιδηρόδρομος - Το roadmap του υπουργείου Υποδομών
Τις επόμενες μέρες η επανεκκίνηση εμπορευματικών και επιβατικών δρομολογίων

O Χρ. Σταϊκούρα σε ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες - «Σημαντικές οι εκπαιδευτικές υποδομές στο εξωτερικό»
Το Κεστεκίδειο Σχολείο είναι ένα εμβληματικό κτίριο, εξαιρετικά σημαντικό για τους Έλληνες του Βελγίου, αφού εκεί φοιτούν 132 μαθητές και εργάζονται 25 εκπαιδευτικοί

Σε ένα χρόνο! Τον Νοέμβριο 2024 το πρώτο εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης
Το κατασκευαστικό σκέλος του Μετρό έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του, με το έργο πλέον να βρίσκεται στο στάδιο εγκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια: Το κόστος για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές Αθήνα - Ιωάννινα, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα - Καλαμάτα