Στελέχη της PwC Αυστραλίας παράβλεψαν την παραβίαση κανόνων από συναδέλφους τους που διαμεσολαβούν σε συμφωνίες ή προσελκύουν πελάτες ή κεφάλαια, σύμφωνα με μια καταδικαστική έκθεση για το περιβόητο σκάνδαλο που αφορούσε στην κατάχρηση κρατικών φορολογικών μυστικών.

Η ανεξάρτητη έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, επιτέθηκε σε μια «υπερβολικά συλλογική» κουλτούρα στην οποία συγκεντρωνόταν υπερβολική δύναμη στον διευθύνοντα σύμβουλο της αυστραλιανής εταιρείας.

PwC Αυστραλίας: Απολύει οκτώ συνεργάτες για το σκάνδαλο διαρροής εμπιστευτικών κυβερνητικών σχεδίων

Σε απάντηση, η PwC Australia υποσχέθηκε την Τετάρτη να θεσπίσει μια ανεξάρτητη θέση πάνω από τον διευθύνοντα σύμβουλο και συμφώνησε σε μια σειρά άλλων αλλαγών σε επίπεδο διακυβέρνησης, ελπίζοντας να ξεπεράσει το πολιτικό σκάνδαλο που έχει αμαυρώσει τη φήμη της στη χώρα και έχει προκαλέσει πολλές έρευνες στο παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας.

Το σκάνδαλο προκλήθηκε από αποκαλύψεις σχετικά με έναν συνεργάτη της PwC που ενεργούσε ως σύμβουλος της κυβέρνησης και είχε μεταβιβάσει πληροφορίες σχετικά με επικείμενες φορολογικές αλλαγές σε συναδέλφους του, οι οποίοι τις χρησιμοποίησαν για να προσελκύσουν διάφορες επιχειρήσεις, εκ των οποίων και αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και η Uber.

Η παγκόσμια ηγεσία της PwC δήλωσε την Τετάρτη ότι ένας έλεγχος από τη δικηγορική εταιρεία Linklaters «δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος από το προσωπικό της PwC εκτός Αυστραλίας χρησιμοποίησε εμπιστευτικές πληροφορίες από την PwC Australia για εμπορικό κέρδος».

Οι περισσότεροι από αυτούς που έλαβαν εμπιστευτικές πληροφορίες δεν γνώριζαν ότι οι πληροφορίες ήταν μυστικές, αλλά «έξι άτομα θα έπρεπε να είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι πληροφορίες ήταν εμπιστευτικές [και] στο βαθμό που εξακολουθούν να βρίσκονται στην PwC, οι εταιρείες τους έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα», είπε η PwC.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της PwC Australia, Tom Seymour, παραιτήθηκε τον Μάιο, αφού παραδέχτηκε ότι το όνομά του βρισκόταν σε email που περιείχαν τις εμπιστευτικές πληροφορίες. Τουλάχιστον οκτώ άλλοι συνεργάτες έχουν επίσης αποχωρήσει από την εταιρεία.

Υπερβολική εξουσία στον CEO

Η PwC Australia εκχώρησε «υπερβολική εξουσία» στον διευθύνοντα σύμβουλο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η οποία ανατέθηκε από την εταιρεία στον Ziggy Switkowski, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

«Μια κουλτούρα υψηλών επιδόσεων, εστιασμένη στα αποτελέσματα έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να δικαιολογηθεί η κακή συμπεριφορά», έγραψε ο Switkowski. «Ορισμένοι συνεργάτες περιγράφηκαν ως «άθικτοι» ή άτομα για τα οποία «οι κανόνες δεν ισχύουν πάντα».

Η έκθεση του Switkowski ανέφερε ότι «μια επιθετική ατζέντα ανάπτυξης υλοποιήθηκε σε βάρος των αξιών και του σκοπού της εταιρείας», προσθέτοντας ότι η εστίαση στο «ό,τι χρειαστεί» φαίνεται, κατά καιρούς, «να συνέβαλε σε αστοχίες όσον αφορά στην ακεραιότητα» της εταιρείας.

Η έκθεση συνιστά επίσης αναθεώρηση της διακυβέρνησης. «Οι ιλουστρασιόν παρουσιάσεις PowerPoint της PwC Australia δίνουν μερικές φορές μια λανθασμένη εντύπωση περιεκτικών και πειθαρχημένων δομών και διαδικασιών όταν η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο τακτοποιημένη», έγραψε ο Switkowski.

Η PwC υποσχέθηκε ότι θα εισαγάγει δομές διακυβέρνησης περισσότερο παρόμοιες με αυτές στις δημόσιες εταιρείες παρά στις παραδοσιακές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που χρησιμοποιείται από εταιρείες εισηγμένες στο ASX «όπου είναι εφικτό».

«Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για τις ελλείψεις μας και την κουλτούρα της εταιρείας μας που τα επέτρεψε να περάσουν ανεξέλεγκτα με την πάροδο του χρόνου. Από την κορυφή προς τα κάτω, δεσμευόμαστε να ξαναχτίσουμε και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των μετόχων μας», δήλωσε ο Kevin Burrowes, διευθύνων σύμβουλος της PwC Australia. «Είμαστε αφοσιωμένοι στη μάθηση, την αλλαγή και την ηγεσία».

Η αυστραλιανή εταιρεία είχε έσοδα περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το οικονομικό έτος 2022, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είχε φτάσει στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιούνιο η PwC Australia πούλησε την επιχείρηση συμβούλων της για την κυβέρνηση έναντι συμβολικού τιμήματος ενός δολαρίου Αυστραλίας, προκειμένου να περιορίσει τις πολιτικές συνέπειες του σκανδάλου.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιδιώκει επίσης μέτρα ως απάντηση. Την περασμένη εβδομάδα πρότεινε τέσσερα νομοσχέδια για την πάταξη των συστημάτων φοροαποφυγής εταιρειών και την επέκταση των εξουσιών της ρυθμιστικής αρχής για τους επαγγελματίες της φορολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή