Σταθερή πορεία προς το «κλαμπ των μεγάλων» καταγράφει η αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, με τον ρυθμό ανάπτυξης «κολλημένο» σε υψηλά διψήφια ποσοστά τόσο το 2021 όσο και το 2022, ενώ ο πήχης σχετικά με τις πωλήσεις μπαίνει ψηλά και εφέτος, στοχεύοντας με αξιώσεις στην 6η θέση, ξεπερνώντας την Πέντε Α.Ε. (σούπερ μάρκετ Γαλαξίας).

Για την οικονομική χρήση του 2022 η αλυσίδα των Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού, που ξεκίνησε πριν 77 χρόνια από ένα παντοπωλείο στην Αίγινα, εμφάνισε τζίρο σχεδόν μισό δισ. ευρώ – για την ακρίβεια 497,8 εκατ. ευρώ – αυξημένο κατά 18,6% έναντι του 2021. Περίπου την ίδια αύξηση είχε παρουσιάσει ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας και το 2021 (+18,05%).

ΕΣΕ: Νέος μέλος η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Σε επίπεδο κερδών το 2022 δεν ήταν εξίσου αποδοτικό, ωστόσο η αλυσίδα κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 24% στα 116 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρων κατά 10,07% στα 3,5 εκατ. ευρώ, τα EBITDA αυξήθηκαν στα 21,4 εκατ. ευρώ από 19,5 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ αυξημένα ήταν και τα κέρδη προ φόρων που διαμορφώθηκαν στα  3,54 εκατ. ευρώ από 3,21 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν μειωμένα κατά 10,1% σε σχέση με το 2021 στα 2,13 εκατ. ευρώ. Το 2021 τα κέρδη μετά φόρων είχαν διαμορφωθεί σε 2,37 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο καθαρού κέρδους «έπεσε» στο 0,71% από 0,76%.

Τα θετικά μεγέθη της περασμένης χρονιάς καθώς και των προηγούμενων χρήσεων επέτρεψαν στο Διοικητικό Συμβούλιο να εισηγηθεί την διανομή μερίσματος ύψους 780 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της αλυσίδας αυξήθηκε, όπως – οριακά – και ο βραχυπρόθεσμος, ενώ στο τέλος της χρήσης αύξησε τα ίδια κεφάλαια από 16,5 εκατ. ευρώ στα 18 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις ο κίνδυνος ρευστότητας είναι σημαντικός, καθώς η εταιρεία έχει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Η εταιρεία, όπως σημειώνεται, στηρίζεται στις λειτουργικές ταμειακές ροές της για την ταμειακή κάλυψη των υποχρεώσεών της. Η διαχείριση της ρευστότητας επιτυγχάνεται με την ύπαρξη του κατάλληλου συνδυασμού ρευστών διαθεσίμων και εγκεκριμένων τραπεζικών πιστώσεων ενώ η εταιρεία διαχειρίζεται τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από έλλειψη επαρκούς ρευστότητας φροντίζοντας να υπάρχουν πάντα εξασφαλισμένες τραπεζικές πιστώσεις προς χρήση.

Οι εξαγορές

Η εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. ήταν η κίνηση που έκανε τη διαφορά πέρσι, καθώς διευρύνθηκε σημαντικά η παρουσία του σήματος «Κρητικός» στην Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ενέταξε στο δυναμικό της 52 εταιρικά καταστήματα του ομίλου, ενώ προχώρησε και στην διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτερο δίκτυο franchise των 350 περίπου καταστημάτων τους.

Επιπλέον η αλυσίδα διεύρυνε περαιτέρω τη δυναμική της και με την εξαγορά της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης, αποκτώντας τα 17 καταστήματα του ομίλου σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και τα οποία σταδιακά ενσωματώνονται στον όμιλο.

Η επέκταση μέσω εξαγορών συνεχίστηκε και στη φετινή χρονιά, καθώς τον περασμένο Μάρτιο μπήκε στην αγορά της μεσσηνιακής Μάνης με την απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων της τοπικής αλυσίδας Katerina’s Market.

Μέχρι σήμερα το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας αποτελείται από 833 καταστήματα, 319 εταιρικά και 514 franchise και αντιπρόσωποι.

Διαθέτει 8 κέντρα διανομής και απασχολεί 3.023 εργαζόμενους (από 2.460 που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021).

Συνεχίζεται η ανάπτυξη

Η αλυσίδα και την τρέχουσα χρήση συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, επενδύοντας και φέτος στην δημιουργία νέων καταστημάτων, κυρίως σε περιοχές όπου έχει μικρή η και καθόλου παρουσία, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων.

Η διοίκηση της εταιρείας σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πορεία χαρακτηρίζει τις προοπτικές για το 2023 πολύ θετικές «λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών και το συνεχώς αυξανόμενο καταναλωτικό κοινό που ανταποκρίνεται στην πολιτική της εταιρείας, που αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών με ποιοτικά προϊόντα στην καλύτερη τιμή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις