Στον… πειρασμό να επενδύσουν σε νέους κλάδους υποκύπτουν μεγάλες παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Το φλέρτ με business πέραν των στενών ορίων του κλάδου υπήρχε από καιρό, ωστόσο όλα δείχνουν πως τώρα θεωρούν κατάλληλη την ευκαιρία να ανοίξουν… τα φτερά τους σε δραστηριότητες πέραν της… μαναβικής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κινήσεις που «κουμπώνουν» με την βασική δραστηριότητάς τους, και έρχονται να συμπληρώσουν κομμάτια του πάζλ. Υπάρχουν όμως και άλλες που είναι ανεξάρτητες και αφορούν προσωπικές επενδύσεις.

«Απόβαση» στα νησιά: Χτυπάνε τουριστικό τζίρο 1,5 δισ. ευρώ τα σούπερ μάρκετ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οικογένειας Σκλαβενίτη, η οποία αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά ακινήτων στήνοντας καινούργια εταιρεία. Με μετόχους τη Μαρία Σκλαβενίτου, τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη και τη Βασιλική Σκλαβενίτου στις 16 Ιουνίου 2023 συστάθηκε η ανώνυμη εταιρεία «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων».

Σούπερ μάρκετ: Crash test μεταξύ των online και των φυσικών καταστημάτων

Σκοπός της εταιρείας «Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων Α.Ε.» είναι η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, οι κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, καθώς και τα μεσιτικά γραφεία ακινήτων.

Με βάση πληροφορίες, η οικογένεια Σκλαβενίτη προέβη σε αυτή την κίνηση για τη βέλτιστη διαχείριση των ακινήτων που έχει στην κατοχή της.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ύψους 60.000 ευρώ (6.000 κοινές μετοχές αξίας 10 ευρώ έκαστη), πλήρως καταβεβλημένο από τους ιδρυτές, μοιράζεται ισομερώς – από 1/3 – στα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ήτοι τα τρία αδέλφια Σκλαβενίτη.

To project του Μασούτη στις «Τρεις Γέφυρες»

Στη γοητεία της αγοράς ακινήτων υπέκυψε και ο Γιάννης Μασούτης. Ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας βρίσκεται σε συζητήσεις για την εκμετάλλευση του οικιστικού project στις «Τρεις Γέφυρες». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων. Στην ίδια έκταση θα ανεγερθεί και κατάστημα Grand Μασούτης έκτασης 2.000 τ.μ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη συνομιλεί ήδη με τρεις υποψήφιους επενδυτές από τον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, διερευνώντας τις δυνατότητες συνεργασίας. Η έλλειψη νεόδμητων σε συνδυασμό με την στρατηγική του θέση εκτιμάται πως θα κάνουν τα περίπου 100 διαμερίσματα που θα δημιουργηθούν… ανάρπαστα.

Tο παραπάνω concept, δηλαδή ο συνδυασμός συγκροτήματος κατοικιών και καταστήματος δεν είναι κάτι καινούριο για την «Μασούτης». Ανάλογες επενδύσεις έχει κάνει στο παρελθόν στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Ο Παντελιάδης… μπαίνει στην πρίζα

Είσοδο στον κλάδο της ενέργειας κάνουν τα αδέλφια Παντελιάδη που ελέγχουν τον όμιλο METRO και την εταιρεία Οπτιμα (φέτα ήπειρος, kerrygold, κα.), ιδρύοντας την εταιρεία ΜETRO Energy.

Πρόκειται για εταιρεία που θα ασχολείται με την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος. Πρωταρχικός σκοπός της κίνησης αυτής είναι η παραγωγή φθηνότερης ενέργειας για λογαριασμό του δικτύου καταστημάτων της ΜΕΤRO. Το πρώτο «χτύπημα» αναμένεται να γίνει με την εξαγορά υπάρχοντος φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 5,2 MW που βρίσκεται στη Βοιωτία.

Εκτός αυτού η Metro Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να κλειδώσει 10ετές συμβόλαιο αγοράς ενέργειας 30 MW από Αιολικό Πάρκο στο Δίστομο, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει εγκαταστήσει περί τα 100 φωτοβολταϊκά (πάνελ) στις στέγες ιδιόκτητων εγκαταστάσεών της (καταστήματα και κέντρα διανομής).

Μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου, του 10ετούς συμβολαίου αγοράς ενέργειας από αιολικό πάρκο και τα πάνελ που θα τοποθετήσει στις στέγες των καταστημάτων και των εγκαταστάσεων, θα καλύψει σε βάθος 2ετίας-3ετίας σημαντικό μέρος των σημερινών αναγκών της εταιρείας Metro με χαμηλότερο κόστος.
Ελληνικά προϊόντα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης

Σε σχήμα που εξάγει ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό συμμετέχει ο Άγγελος Κρητικός. Ο ιδιοκτήτης της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός είναι μέτοχος στην Medhealth Foods στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών και στην εξαγωγή ελληνικών ποιοτικών υγιεινών προϊόντων. Το στοίχημα που θέτει η εταιρεία είναι να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έχοντας ήδη φτάσει να δραστηριοποιείται σε χώρες της ΕΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη, τον Παναμά και την Αυστραλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις