
Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν χάσει σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Ιουλίου, η ισχύς του δολαρίου ενισχύει τις πιέσεις στο γιεν και σε άλλα νομίσματα, το πετρέλαιο καλπάζει, ο χρυσός χάνει τη λάμψη του και οι επενδυτές κρατούν συσσωρεύουν μετρητά, λόγω των υψηλών επιτοκίων: η εικόνα των αγορά το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τέλεια καταιγίδα με τους traders να στοιχηματίζουν πλέον για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών.
Και το σίγουρο είναι ότι το τέταρτο τρίμηνο που ξεκινά από τη Δευτέρα, αναμένεται γεμάτο συγκινήσεις…
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η διαπίστωση του Reuters, ότι η εξίσωση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους τελευταίους μήνες ήταν απλή και επώδυνη: άνοδος σχεδόν 30% στις τιμές του πετρελαίου + συν απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού = χτύπημα για τις παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα.
Σημαντικές μεταβλητές περιλαμβάνουν τη μείωση των προμηθειών αργού από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και τα δύο αφρικανικά πραξικοπήματα, ωστόσο το κύριο θέμα που απασχολεί τις αγορές είναι η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve & Co, και δευτερευούσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το νέο moto που φαίνεται να κυριαρχεί στην πολιτική της Fed «υψηλότερα [επιτόκια] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» έχουν εκτινάξει σε πολυετή υψηλά τις αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων, τα οποία παραδοσιακά αποτελούν το κύριο έρμα στα χαρτοφυλάκια.

Διχασμένοι οι «ταύροι»
Οι ταύροι των μετοχών εμφανίζονται επίσης διχασμένοι.
Μπορεί οι μετοχές παγκοσμίως να εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο 8% από την αρχή του έτους, ωστόσο από τον Αύγουστο έχουν χάσει 7%, ή 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ακόμη και οι τεχνολογικοί γίγαντες που κατέγραψαν ένα ξέφρενο ράλι, κινούνται πλέον σε αντίστροφη τροχιά.
Αλλά και ο χρυσός, ένα ακόμα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, έχει χάσει τη λάμψη του, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα μετρητά και το δολάριο έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα κερδοφόρα.
«Δεν είναι καλή στιγμή για ένα ακόμα πετρελαϊκό σοκ», προειδοποιεί στο Reuters ο Σαλμάν Αχμέντ, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Fidelity: «Αν πάμε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνουμε εκεί, τότε θα αρχίσει και πάλι να δημιουργείται το αφήγημα του πληθωρισμού».

Στα ύψη το κόστος δανεισμού
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού με τον 10ετή αμερικανικό τίτλο να καταγράφει απόδοση 4,5%, και τους αναλυτές να μην αποκλείουν περαιτέρω άνοδο προς το 5%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τριμηνιαίο άλμα σε ένα χρόνο, που έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει ο μακροπρόθεσμος μέσος όρο για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Και τι σημαίνει μακροπρόθεσμα; Το Reuters εξηγεί: από το 1790 έως σήμερα.
Η απόδοση των ομολόγων της Γερμανίας είναι τώρα σχεδόν στο 3%, η υψηλότερη των τελευταίων 12 ετών. Αλλά και της Ιαπωνίας, αν και βρίσκεται στο μόλις 0,75% έχει διπλασιαστεί.
«Η αγορά ομολόγων μονοπωλεί το ενδιαφέρον αυτό το τρίμηνο», υπογράμμισε ο CIO της Close Brothers Asset Management, Ρόμπερτ Άλστερ. «Όλα έχουν να κάνει με το αν ο δράκος του πληθωρισμού είναι νεκρός ή απλώς πληγωμένος».
«Καυτό» πετρέλαιο
Το πετρέλαιο Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 30% στα 97 δολάρια το βαρέλι, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 30% κάτω από το επίπεδο που έφτασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από τότε έχουν γίνει σχεδόν 500 αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 100 φέτος. Και μέσα σε όλα αυτά οι ΗΠΑ έχασαν μία ακόμα πιστοληπτική αξιολόγηση τριπλού Α αυτό το τρίμηνο.
Επενδυτική βαθμίδα και ΧΑ
Σε αντιδιαστολή με την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, το Reuters, προβάλλει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά μετά από την κρίση χρέους της και χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνει άνοδο 26,5% φέτος, έστω και αν έχει υποχωρήσει 11% από τον Ιούλιο.
Το δολάριο
Το δολάριο ενισχύεται κατά 3%, καταγράφοντας την όγδοη τριμηνιαία άνοδο τα τελευταία έντεκα τρίμηνα, ενώ το γεν της Ιαπωνίας βρίσκεται τώρα κοντά στο 150 προς το δολάριο και υποχωρεί κατά 12% για το έτος.
Η επιβράδυνση της Ευρώπης οδήγησε το ευρώ σε πτώση σχεδόν 6% από τα μέσα Ιουλίου. Η βρετανική λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 7% από τότε και το συνεχώς ασταθές bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 11%.
Η Κίνα υπογραμμίζει ότι το γιουάν υποχωρεί οριακά αυτό το τρίμηνο, αν και έχει χάσει 5% από την αρχή του έτους. Και παρά τις τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων στην Τουρκία μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την αναστροφή της πολιτικής, η λίρα έχει υποχωρήσει άλλο ένα 5% αυτό το τρίμηνο, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες για το 2023 στο 30%.
Αν και αυτό εξακολουθεί να μην ταιριάζει με τις πολύ υποτιμημένες μονάδες της Νιγηρίας και της Αργεντινής, τα νομίσματα της Κολομβίας, του Μεξικού και της Βραζιλίας αυξάνονται αντίστοιχα κατά 19%, 11% και 6%.
Οι «Υπέροχοι Επτά»
Ενώ η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να έχει σημασία για τους «Υπέροχους Επτά» – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta – περισσότερες από τις μισές μετοχές αυτών των εταιρειών έχουν πέσει από τα τέλη Ιουνίου, αν και η Nvidia και η Meta εξακολουθούν να καταγράφουν κέρδη, τα οποία ανέρχονται σε 190% και 150% για το έτος αντίστοιχα.


Latest News

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια