Η απόφαση της Ιταλίας να αυξήσει σημαντικά τις προγραμματισμένες καθαρές δαπάνες σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης ενισχύουν τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες, για μία νέα κρίση αλά ιταλικά που μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

Οι φόβοι αυτοί ασκούν σημαντικές πιέσεις στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων, συμπαρασύροντας και τα ελληνικά, με την απόδοση του 10ετούς τίτλους να φτάνει μέχρι το 4,5% και το spread έναντι του γερμανικού να πλησιάζει τις 150 μονάδες.

Στην αγορά παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της καταγράφηκαν συναλλαγές 202 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 92 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς εκτινάχθηκε στο 2,98%, καταγράφοντας υψηλό 12 ετών. Σημαντική αύξηση κατέγραψε και το κόστος δανεισμούς της Ιταλίας, το οποίο διαμορφώνεται σε υψηλό έτους.

Η επιδείνωση των προοπτικών για την ιταλική οικονομία αποτελεί πρόκληση για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία πρέπει να βρει έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές που υποσχέθηκαν στον προϋπολογισμό του 2024 που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα χωρίς να διακινδυνεύσει ένα ξεπούλημα του ιταλικού χρέους.

Το βλέμμα στον πληθωρισμό

Οι αγορές έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου της ευρωζώνης  που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πτώση του πληθωρισμού στο 4,5% από 5,2% που ήταν τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία θα μπορούσαν να δώσουν στους επενδυτές περισσότερες ενδείξεις για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κύκλο τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης, αφού αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4% τον Σεπτέμβριο.

Το συνολικό μήνυμα των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι ότι φαίνεται πως ο κύκλος αύξησης έφτασε στο τέλος του, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφεραν αναλυτές της Danske Bank, σημειώνοντας πως οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανεβαίνουν ξανά, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν ανησυχίες για ανανεωμένη πληθωριστική πίεση.

Το στοίχημα για τα ελληνικά ομόλογα

Μπορεί το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να έχει αυξηθεί σημαντικά από τα χαμηλά του Ιουλίου, αφού η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από το 4%, από το 3,6% πριν από δύο μήνες, αλλά οι ξένοι αναλυτές δεν τα βγάζουν από τη λίστα των προτιμήσεών τους, ειδικά μάλιστα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές