Λίγοι θυμούνται ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2019, στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης των φόρων, ήταν η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή δεν αφορούσε μόνο τους μισθωτούς, που ούτως ή άλλως είχαν αφορολόγητο και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κρύψουν τίποτα.

Αλλά για «ανεξήγητους» λόγους η απόφαση αφορούσε και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορεί αφορολόγητο να μην έχουν, αλλά εκ του αποτελέσματος μπορούν να κρύψουν τα πάντα.

Αυτά έγιναν τότε.

Το 2019. Η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, με ρυθμούς που είχαμε χρόνια να δούμε, αλλά τα φορολογικά έσοδα από τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών δεν αυξάνονταν.

Προεκλογικά το 2023, η κυβέρνηση άρχισε να μιλάει για τη φοροδιαφυγή με αφορμή μια δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ότι χάνεται φορολογητέα ύλη άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συζήτηση ωστόσο δεν έγινε ποτέ συγκεκριμένη για προφανείς προεκλογικούς λόγους. Από διαρροές είχε προκύψει τότε η σύνταξη μιας μελέτης για το θέμα, που είχε παραγγελθεί από το ΙΟΒΕ και είχε παραδοθεί ως απόρρητο κείμενο στην κυβέρνηση.

Το κείμενο αυτό ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας, όπως και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα. Πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες και την αρχική ματαίωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δινόταν ως σιγουράκι ότι θα γίνουν εκεί οι ανακοινώσεις.

Τελικά η ομιλία που έγινε με μία εβδομάδα καθυστέρηση περιείχε κάποια επιπλέον εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά τίποτα συγκεκριμένο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην εξειδίκευση ωστόσο όσων είπε ο Πρωθυπουργός στις 19 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει νέο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Προχθές σε μια συνέντευξή του, ο υφυπουργός Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης επανέλαβε περίπου το ίδιο, απαντώντας θετικά σε ερώτηση εάν θα αναλάβει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος αύξησης του φορολογικού βάρους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η δήλωση πυροδότησε τη διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι η συζήτηση (να αυξηθεί η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών) απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για να ακολουθήσει ξανά ο Θεοχάρης που άλλα δήλωσε στον Real fm ως προσπάθεια αναδίπλωσης και άλλα έγραψε στο δελτίο Τύπου απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης. Επί της ουσίας ήθελε να πει ορθά-κοφτά, προφανώς υπό την πίεση του Μαξίμου, ότι «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών».

Το θέμα είναι ότι αν ισχύουν τα τελευταία, τότε γιατί άνοιξαν το θέμα με τους φόρους που – δεν – πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Το 60% δηλώνει εισοδήματα κάτω από τον βασικό μισθό. Υπάρχουν κλάδοι που δηλώνουν 300 και 400 ευρώ τον μήνα μέσο εισόδημα και ζουν «ζωή και κότα».

Λέγεται ότι θα τους κόψουν τα επιδόματα προσθέτοντας και το κριτήριο του τζίρου στους δικαιούχους. Σωστό μέτρο, αλλά θα γίνει; Λέγεται ακόμα ότι θα τους εκμηδενίσουν τη δυνατότητα να δηλώνουν έξοδα, που μειώνουν σε πολλές περιπτώσεις πλασματικά το φορολογητέο εισόδημα.

Και αυτό ωστόσο μπορεί να παρακαμφθεί, απλά εισπράττοντας «μαύρη» την αμοιβή τους. Γενικά δείχνει να επικρατεί «τρικυμία» και πολλές φωνές εντός της κυβέρνησης για το θέμα. Και όπου το ευνομούμενο κράτος δεν μιλάει με μια φωνή, όσοι παρανομούν το εκμεταλλεύονται και όσοι το πληρώνουν νιώθουν περισσότερο κορόιδα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion