«Κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση

Μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που ξεχώρισαν στη ΔΕΘ ήταν η υποχρέωση των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών. Ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί άλλωστε πολλάκις και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μάλιστα, την επομένη προκάλεσε ένα κύμα ευφορίας στον ασφαλιστικό κλάδο για τα νέα συμβόλαια, προκαλώντας και μίνι ράλι στις μετοχές του.

Ήρθε όμως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να αμφισβητήσει τις δυνατότητες του.

Αφού υπενθύμισε, με καθόλου κομψό τρόπο μάλιστα, το ρόλο του κράτους για τις περιοχές που επλήγησαν, αναφέρει επί λέξει: «Είναι αμφίβολο πώς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το σημαντικά θετικό τους ρόλο στην κάλυψη και αντιμετώπιση κινδύνων, θα μπορούσαν να καλύψουν στο σύνολό τους καταστροφές τέτοιας κλίμακας».
Και είπε το αυτονόητο: «Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές και οι ακραίες βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία ανέδειξαν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει σε σοβαρές προκλήσεις». Τόμπολα!

——

Το vertigo του Χάρη Θεοχάρη

Σε vertigo φαίνεται ότι βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι δηλώσεις του τόσο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών όσο και η τοποθέτησή του περί περικοπής επιδομάτων  φαίνεται ότι προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Για αυτό άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να τον αδειάσει. «Όλη η πολιτική της κυβέρνησης κατατείνει στη μείωση φόρων», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, σχολιάζοντας πως «στο πλαίσιο μίας συζήτησης ειπώθηκε μία άποψη που απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει».

Μαρτυριάρης

Φαίνεται ότι τα παραπάνω ανάγκασαν τον κ. Θεοχάρη να βγει στον Real FM προκειμένου να «μαζέψει» τα όσα είχε πει κατά τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, η «πρεμούρα» του ήταν τέτοια που το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε υπό τον τίτλο: «Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές» περιλάμβανε κάτι το οποίο δεν είπε ποτέ ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο. Σύμφωνα με το Δελτίο «Στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών», κάτι το οποίο δε συνέβη ποτέ (ακούσαμε δις τη συνέντευξη). Αν μη τι άλλο αποτελεί πρωτοτυπία ή κάποιο είδος μεταπολιτικής στο πνεύμα των ημερών. Σε κάθε περίπτωση, κάποιος πιο πονηρεμένος από τον γράφοντα τη στήλη θα υποψιαζόταν ότι ο κ. Θεοχάρης «μαρτύρησε» τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκαλώντας τριγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

—-

Ελαιοκομικά

Το ξέρετε υποθέτω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα – τουλάχιστον – εφέτος στο τομέα της ελαιοκομίας. Και δεν εννοώ μόνο το τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου και την μειωμένη παραγωγή του, αναφέρομαι και στην περίπτωση της βρώσιμης ελιάς και των εξαγωγών της.

Μείωση εξαγωγών

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ). Και εκεί, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Κ. Ζούκας ανέφερε, μεταξύ των άλλων, στις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου, λέγοντας ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 7,9% και σημείωσε ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, διότι, όπως είπε, ακόμη εκτελούνταν συμβόλαια με υψηλές τιμές! Κι αν αυτή – δικαίως – μπορεί να θεωρηθεί ως μία δυσάρεστη διαπίστωση η πρόγνωση που ακολουθεί είναι ακόμη χειρότερη.

Ακαρπία

Για τη νέα ελαιοκομική περίοδο προβλέπεται μείωση της παραγωγής σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας ακόμη και κατά 90%! Κι είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που εκτός από την συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος, θα έχει επώδυνες συνέπειες και στις μεταποιητικές, τυποποιητικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις επιτραπέζιων ελιών της χώρας. Αφού η έλλειψη της πρώτης ύλης θα προκαλέσει  απενεργοποίηση των γραμμών παραγωγής και απολύσεις. Επίσης οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης από τους παραγωγούς που ήδη έχουν κυκλοφορήσει για τις πράσινες ελιές, θα έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχα υψηλές τιμές πώλησης του τελικού προϊόντος, με συνέπεια την μείωση της ανταγωνιστικότητας του στα ράφια των καταστημάτων στις ξένες αγορές. Και βεβαίως οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν την αρωγή των ευρωπαϊκών ταμείων. Θα προκύψει; Λίγο χλωμό το βλέπω!

Τα ίδια

Τώρα για το ελαιόλαδο τα πράγματα τα γνωρίζετε. Μείωση παραγωγής, υψηλές τιμές, κίνδυνος υποκατάστασης από σπορέλαια και όλα τα σχετικά. Εχει όμως ενδιαφέρον, ιδιαίτερο θα έλεγα μία πρόταση που έπεσε από έναν άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα όσο λίγοι. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη.

Πρόταση

Σε μία ανάρτηση του στα social media ο κ. Αντωνιάδης πρότεινε τα εξής:  «Υπάρχει ένα εργαλείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που μπορει να βοηθήσει. Πρόκειται για την ενεργητική τελειοποίηση».

Η ενεργητική τελειοποίηση, η εισαγωγή για επανεξαγωγή ελαιολάδου από τρίτες εκτος κοινότητας χώρες. Όμως για να λειτουργήσει η ενεργητική τελειοποίηση, πρέπει το κράτος να δώσει άδεια γιατί οι εισαγωγές είναι αφορολόγητες.  Το ελαιόλαδο που θα εισαχθεί με αυτόν τον τρόπο έρχεται με την μορφή transit , δηλαδή η ίδια ποσότητα (όχι το ίδιο λάδι που έχει εισαχθεί) πρέπει και να επάνεξαχθεί.

Συνέπειες

Τι επιτυγχάνεται κατ΄αυτό τον τρόπο;

Πρώτον αυξάνεται η διαθεσιμότητα ελαιολάδου στην χώρα γιατί οι εξαγωγές μας θα απορροφήσουν εγχώριο ελαιόλαδο, το οποίο σημερα λείπει.

Δεύτερον, οι επιπλέον ποσότητες που θα είναι διαθέσιμες στην εσωτερική αγορά, θα λειτουργήσουν κατευναστικά στις τιμές, γεγονός που είναι πιεστικά το ζητούμενο αυτή την περίοδο.

Τρίτον, οι εξαγωγές μας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους , παρα την μειωμένη παραγωγή στη χώρα μας.

Κι άλλοι

Ο ίδιος επισημαίνει στην ανάρτηση του ότι ενώ οι ανταγωνίστριες χώρες όπως κυρίως η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, αξιοποιούν αυτο το εργαλείο εδώ και δεκαετίες, εμείς το αρνούμαστε από τον φόβο των αντιδράσεων των παραγωγών γιατι θα συμπιεζόντουσαν οι τιμές τους.

Στα 12!!!

Κι όπως λέει ο ίδιος, ο παραγωγός πληρώνεται 8,5 ευρώ το κιλό και δεν πουλά γιατί πιστεύει ότι το λάδι θα πάει στα 12 ευρώ, ενώ ο καταναλωτής αντιδρά και δικαίως, γιατί πρέπει να πληρώσει το λάδι 12,5 ευρώ το λίτρο. Και ο καταναλωτής μειώνει την κατανάλωση του ελαιολάδου η στρέφεται σε αλλα λιπαρά όπως είναι τα σπορέλαια. Έτσι πηγαίνουν τα πράγματα!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories