Οι τιμές της σοκολάτας έχουν ήδη αυξηθεί σημαντική και υπάρχει κίνδυνος να ακριβύνουν ακόμα περισσότερο.

Οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν κατά περίπου 47% το περασμένο έτος, λόγω των φόβων ότι οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες των καλλιεργειών θα βλάψουν την παραγωγή στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, που αποτελούν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας προσφοράς. Πλέον, το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα και οι αναλυτές αναμένουν σημαντικές ελλείψεις για τη νέα σεζόν που μόλις ξεκινά.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές σε μια σειρά από παρασκευάσματα που σχετίζονται με το κακάο θα αυξηθούν περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις για τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εκτονώνονται.

Μένουν στο ράφι… οι ακριβές σοκολάτες – Το δίλημμα της βιομηχανίας

Αυξήσεις στα ράφια

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές σοκολάτας όπως η Hershey Co. και η Lindt & Spruengli AG έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πιο ακριβά προϊόντα πλήττουν τη ζήτηση από την Ευρώπη στη βασική αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας.

«Η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται σχετικά τρομερή, εκτός εάν υπάρξει δραματική βελτίωση στις προοπτικές», δήλωσε στο Bloomberg, ο Ντάρεν Στέτσελ, αντιπρόεδρος μαλακών εμπορευμάτων για την Ασία στη χρηματιστηριακή StoneX. «Περαιτέρω αυξήσεις τιμών θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την κατανάλωση».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη έφτασαν σε υψηλό 12 ετών στα μέσα Σεπτεμβρίου, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του 1979.

Το βασικό ερώτημα προς το παρόν είναι πόση θα είναι τελικά η συγκομιδή  που ξεκίνησε πρόσφατα στην Γκάνα και ξεκινά στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Ακτή Ελεφαντοστού τον Ιούλιο προέβλεψε ότι η  συγκομιδή που διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι.

Οι αναλυτές της Rabobank και της Marex αναμένουν πτώση της παραγωγής στη Δυτική Αφρική τη σεζόν 2023-24. Η Marex προβλέπει το παγκόσμιο έλλειμμα στους 279.000 τόνους, περισσότερο από τα δύο προηγούμενα ελλείμματα μαζί.

Η στενή αγορά αντανακλάται πλέον σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Τα εργοστάσια κακάο σε όλο τον κόσμο έχουν επιβραδύνει την επεξεργασία των κόκκων σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities