Μικρά κέρδη και αρκετή δόση επιφυλακτικότητας εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αφήσει πίσω του το πτωτικό κεφάλαιο του Σεπτεμβρίου και να κάνει ένα «restart» με την έναρξη του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,57% στις 1.216,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.952,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,40% στις 930,97 μονάδες.

Η μάχη της «αρκούδας»

Η αγορά προσπαθεί να αφήσει πίσω της τον δύσκολο Σεπτέμβριο και να ξαναπιάσει το μίτο της ανόδου από τη ζώνη των 1.200 μονάδων και πλέον. Το σκοτσέζικο ντους, που υπέστη, όμως, τον προηγούμενο μήνα -με την χώρα να παίρνει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά η Λ. Αθηνών να χάνει 9 δισ. σε κεφαλαιοποίηση-  δεν ήταν λίγο: οι αγοραστικές κινήσεις ευλόγως ήταν επιφυλακτικές και μικρές.

Άλλωστε, φαίνεται και στον τζίρο των τελευταίων ημερών, ο οποίος είναι πάνω από 20% μειωμένος σε σχέση με το μέσο όρο του μήνα που προηγήθηκε, ενώ η αγορά έχει μπροστά τις κρίσιμες εξελίξεις που μπορεί να εντείνουν τη νευρικότητα, όπως αυτή της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες. Επίσης, πρέπει να αξιολογήσει και το πλήθος των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου με τις εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 4,72 δις ευρώ για τις 110 εταιρίες (70%) που είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν η διορθωτική πορεία της αγοράς ολοκληρώθηκε, με τη ζώνη των 1.200 μονάδων να είναι μια «κόκκινη» γραμμή για τους αγοραστές, κάτω από την οποία φαίνεται ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες. Αν τα χαμηλά περιόδου χαθούν, ήτοι στις 1.180-1.185 μονάδες, και μόνο μπορούμε άμεσα να δούμε συνέχιση της πτωτικής κίνησης με τις πιθανότητες να είναι μικρές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank, Aegean και Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, δίνοντας σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική.

Μικρά και ευμετάβλητα είναι τα κέρδη σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Coca Cola και ΟΤΕ, ενώ μικρές είναι και οι απώλειες σε Motor Oil, Λάμδα, Autohellas και ΟΠΑΠ. Ο Τιτάνας χάνει 1,13%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές