Δεν έχει περάσει ακόμα ένας χρόνος από τότε που το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχασε τον θρόνο του από το Παρίσι, ως η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, και πλέον είναι πολύ κοντά στο να ανακτήσει το… στέμμα του

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση βασισμένη σε δολάρια των βασικών βρετανικών αγορών ανέρχεται τώρα στα 2,90 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,93 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Γαλλίας. Το χάσμα μεταξύ των δύο μειώνεται σταθερά, κυρίως λόγω της διολίσθησης της αξίας της Γαλλίας από το περσινό ρεκόρ των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς βαθαίνει η οικονομική ζημιά στη βασική κινεζική αγορά.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου χαλαρώνει τους κανόνες για να προσελκύσει πελάτες

Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, παρουσιάζει ενδείξεις ανοδικής επενδυτικής τάσης για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με τους αναλυτές της HSBC Holdings Plc, της Barclays Plc και της JPMorgan Chase & Co. να προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη για μια αγορά που έχει πληγεί σημαντικά από το Brexit.

Πρόκειται σαφώς για μία αξιοσημείωτη αλλαγή στον τόνο από πέρυσι, όταν μια έρευνα επενδυτών της Bank of America Corp κατέταξε το Ηνωμένο Βασίλειο ως την «πιο αντιπαθητική αγορά παγκοσμίως».

Ο αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, εκτιμά ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος ένα «καλό μέρος για να κρυφτείς» και αναμένει ότι η έκθεση σε ενέργεια και η χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «ουσιώδεις» εισροές επενδύσεων.

Οι καταλύτες της ανόδου

Λοιπόν, τι πάει καλά για το Ηνωμένο Βασίλειο; Σύμφωνα με το Bloomberg, o βασικός καταλύτης της ανόδου, είναι ότι οι μετοχές του επωφελούνται από ένα ράλι 30% στο πετρέλαιο τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεύτερον, ο πληθωρισμός τελικά μειώνεται, επιτρέποντας ενδεχομένως στην Τράπεζα της Αγγλίας να τερματίσει τον 22μηνο κύκλο αυστηροποίησης της πολιτικής της. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λίρα έναντι του δολαρίου, ζωτικής σημασίας για έναν δείκτη γεμάτο με μετοχές εξαγωγέων.

«Το πλεονέκτημα της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι έχει μεγάλη στάθμιση σε ενεργειακές μετοχές, οι οποίες τα πήγαν σχετικά καλύτερα», δήλωσε η αναλυτής στρατηγικής της Liberum Capital Ltd, Susana Cruz. Ο τομέας της ενέργειας έχει στάθμιση 14% στον FTSE 100, ενώ τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κλάδος θα δημιουργήσει το 20% των κερδών του δείκτη φέτος.

Μία από τις μετοχές blue chip πετρελαίου του FTSE, η Shell Plc, κυμαίνεται κοντά στα υψηλά πέντε ετών. Αυτή η αιχμή του 2018 συνέπεσε με την τιμή του πετρελαίου στα 75 δολάρια το βαρέλι. Τώρα, εάν οι προβλέψεις για πετρέλαιο 100 δολαρίων είναι σωστές, ο FTSE 100 θα μπορούσε να κινηθεί πολύ υψηλότερα.

Η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με το Παρίσι, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Η LVMH, η L’Oreal SA, η Hermes International και η Kering SA, που αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του δείκτη CAC 40 και οδήγησαν το ράλι νωρίτερα φέτος, πλέον υποχωρούν σημαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης