Ύστερα από έναν καταστροφικό Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επενδυτές απέσυραν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια από προϊόντα κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με έκθεση της CoinShares, η άνοδος φαίνεται πως επιστρέφει για την εν λόγω αγορά. Το Bitcoin που το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε το 85% των εκροών, φτάνοντας τα 45 εκατομμύρια δολάρια, εμφανίζεται τώρα να έχει σκαρφαλώνει σε υψηλό έξι εβδομάδων, καθώς οι εισροές στα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης συνεχίστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε και στα μικρότερα ομοειδή κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Ether, Litecoin και Solana, που σημείωσαν επίσης ράλι. Στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων εξάλλου οι υψηλές διακυμάνσεις και οι κρίσεις δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αφού επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι πίσω από αυτή την εναλλαγή, βρίσκεται η ανυπομονησία 2,4 εκατ. επενδυτών και συναλλασσομένων, οι οποίοι περιμένουν να αρχίσει η περίφημη δίκη του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτή του πτωχευμένου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX.

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Με κοστούμι και γραβάτα θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

«Φαίνεται ότι υπήρξαν σημαντικές αγοραστικές ροές, πιθανώς λόγω της έναρξης ενός νέου λογιστικού τριμήνου, και οι κινήσεις που προέκυψαν επιδεινώθηκαν από τη σπάνια ρευστότητα του Σαββατοκύριακου», δήλωσε στο Bloomberg η Caroline Mauron, συνιδρύτρια του παρόχου ρευστότητας σε παράγωγα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων OrBit Markets στη Σιγκαπούρη.

Η ώρα της θεσμικής ζήτησης

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνεχή άνοδο του Bitcoin καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με τα 30.000 δολάρια να θεωρούνται το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης. Η τελευταία φορά που το Bitcoin υποχώρησε κατά τον μήνα Οκτώβριο που παραδοσιακά θεωρείται ο «χρυσός» μήνας των crypto, ήταν κατά τη διάρκεια του bear market του 2018 που είχε προκαλέσει τότε έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον της αγοράς, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Την πρόβλεψη αυτή ακολούθησε η πτώση που ξεκίνησε από τις αρχές του 2022 όταν το Bitcoin βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα αρκετά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων να οδηγηθούν στην πτώχευση, με αυτή της FTX να αποδεικνύεται η πλέον εκκωφαντική. Τώρα το Bitcoin εμφανίζεται με αύξηση έως και 5,1% στα 28.489 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Αυγούστου. Το token ανέβηκε 4,1% τον Σεπτέμβριο, αλλά και πάλι υποχώρησε 11% το τελευταίο τρίμηνο.

Οι εισροές στις ανταλλαγές stablecoins στην πλατφόρμα της Ethereum έχουν αποκτήσει θετικό πρόσημο από τις 28 Σεπτεμβρίου – ένας δείκτης ότι οι έμποροι παρατάσσουν κεφάλαια για να αγοράσουν ψηφιακά tokens, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Nansen. Η ζήτηση επιβεβαιώνεται και από τις αυξημένες αγορές Bitcoin, ειδικά στην πλατφόρμα ανταλλαγής Coinbase, από τις 28 Σεπτεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η θεσμική ζήτηση αυξάνεται.

Το ράλι ενισχύθηκε επίσης από την εικασία ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα εγκρίνει τελικά το προτεινόμενο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Bitcoin της BlackRock Inc. παρόλο που η ρυθμιστική αρχή ανέβαλε την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και της πλατφόρμας κοινωνικής διαπραγμάτευσης Alpha Impact.

Και όλα αυτά ενώ ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ έχασε την περασμένη εβδομάδα μια ακόμη προσπάθεια να αποφυλακιστεί από ομοσπονδιακή φυλακή του Μπρούκλιν λίγες ημέρες πριν από τη δίκη του. Η αμερικανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για «απάτη γιγαντιαίων διαστάσεων», όταν τον συνέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον ισχυρισμό ότι διηύθυνε μια πολυετή απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο FTX, ως ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια του κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto