Στα τοπικά χαμηλά «δοκιμάζεται» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, οδεύοντας πλέον στο τελευταίο οχυρό των 1.180 μονάδων, η διάσπαση του οποίου έχει πολλές πιθανότητες να ανοίξει ένα νέο γύρο ισχυρών ρευστοποιήσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,17% στις 1.189,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.877,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,28% στις 896,02 μονάδες.

Νέα «απουσία» στους αγοραστές

Η κυριαρχία των πωλητών στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες είναι κάτι παραπάνω από ηχηρή, με τους αγοραστές να εμφανίζονται απρόθυμοι να απορροφήσουν την περιορισμένη ομολογουμένως προσφορά τους. Το αποτέλεσμα είναι να ροκανίζονται σταδιακά τα θεμέλια των επιπέδων, χωρίς να υπάρχει κάποιος καταλύτης στην παρούσα που θα κάνει τους αγοραστές να αναλάβουν πρωτοβουλίες, έστω και σε επιλεγμένους τίτλους.

Τα χαμηλά επίπεδα τζίρου, ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποχής που κάνουν οι αγοραστές, αναζητώντας ευλόγως χαμηλότερες τιμές για να διαθέσουν τη ρευστότητα τους, και ίσως και τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τις αρχές του έτους. Οι συναλλαγές θύμισαν συνεδριάσεις Δεκαπενταύγουστου, και όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές είναι το μοναδικό στοιχείο μέχρι τώρα στην αγορά που συνηγορεί στο ότι δεν έχουμε κατάρρευση μετά το ράλι του πρώτου οκταμήνου.

Η συνέχεια θα είναι δύσκολη όμως, διότι η αγορά συνεχίζει να ακροβατεί σε ένα στενό εύρος με μεγάλη ευαισθησία στις αφορμές που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επηρέαζαν πολύ μια bull market. Η καθοδική διάσπαση των 1.180 μονάδων, εάν δεν ενεργοποιήσει τους αγοραστές θα είναι και η εξέλιξη που θα φέρει την αγορά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αναιρώντας την εποχή της bull market.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Autohellas, Βιοχάλκο, Τιτάν, Coca Cola και ΕΛΧΑ είναι αυτές που οδηγούν την πτώση, αλλά με όγκους μερικών δεκάδων τεμαχίων, ενώ σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και οι Πειραιώς, Eurobank, Cenergy, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ.

ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα προσπαθούν να απορροφήσουν τις πιέσεις, με τις Εθνική, Εθνική Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίος, Aegean, Quest, Alpha bank, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ να κινούνται δειλά ανοδικά. Στο +1,08% ο Σαράντης, με την «μικρή» ΕΚΤΕΡ να ξεχωρίζει σήμερα με το +21,56% που καταγράφει, αφού πέτυχε σημαντική μεγέθυνση μεγεθών στο α’ εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών