Στα οφέλη και τις προκλήσεις της τεχνητής  νοημοσύνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, τονίζοντας ότι ήδη χιλιάδες υπάλληλοι στην τράπεζά του τη χρησιμοποιούν. Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι η AI θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων, ακόμη κι αν καταργήσει ορισμένες θέσεις εργασίας.

«Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα έχουν καρκίνο λόγω της τεχνολογίας», είπε ο Ντίμον σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Και κυριολεκτικά μάλλον θα εργάζονται τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα».

Νέα προϊόντα

Ο Ντίμον, ο οποίος χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη «κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία» της εταιρείας του, υπογράμμισε ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την τράπεζα να αναπτύξει νέα προϊόντα, να προωθήσει τη δέσμευση των πελατών, να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να κάνει πιο αποτελεσματική τη διαχείριση κινδύνου.

Ωστόσο, παρά τα θετικά που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία αυτή ενέχει και κινδύνους.

«Η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτα πράγματα για την ανθρωπότητα, αλλά, ξέρετε, τα αεροπλάνα συντρίβονται, τα φαρμακευτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται κακώς – υπάρχουν αρνητικά», είπε. «Αυτό, το μεγαλύτερο αρνητικό κατά την άποψή μου είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από κακούς ανθρώπους για να κάνει κακά πράγματα».

Ο αμερικανός τραπεζίτης είπε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά αυτό συνέβαινε πάντα με τη νέα τεχνολογία.

«Κεραυνοί» Ντίμον κατά των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ

Το μήνυμα προς τη Wall Street

Ο CEO της JPMorgan Chase έστειλε παράλληλα κι ένα μήνυμα τη Wall Street, προειδοποιώντας ότι η Federal Reserve δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά, τον Νοέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο Ντίμον τόνισε ότι είναι πιθανό οι συνολικές αυξήσεις που θα ακολουθήσουν να φτάσουν τις 150 μ.β. ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 7%. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1990. Τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε το τρέχον καθεστώς αυξήσεων, τα επιτόκια ήταν στο 0,25%-0,50%.

Όταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του τον ρωτούν αν τα επιτόκια θα μπορούσαν πραγματικά να πάνε τόσο ψηλά, η απάντησή του είναι πάντα «ναι», είπε στο Bloomberg.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις θα έχει το επιτόκιο του 7% στο σύνολο της οικονομίας: «Τα πάντα είναι πιθανά. Και τα τρία σενάρια υφέσεων είναι πιθανά», είπε.

Ένα ποσοστό 7% θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Υπάρχουν πολλά «δυνητικά άσχημα αποτελέσματα», είπε ο Ντίμον, αλλά το χειρότερο οικονομικό σενάριο θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός, με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλά επιτόκια. Αν συμβεί αυτό, είπε, «θα δείτε πολλούς ανθρώπους να μάχονται για επιβίωση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive