
Το φυσικό αέριο πέθανε, ζήτω η αιολική ενέργεια! Οι ολλανδικές εφημερίδες υπερέβαλαν λιγάκι στα ρεπορτάζ που περιγράφουν τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην ενεργειακή ιστορία της χώρας. Ρεπορτάζ που έχουν ως αφορμή το κλείσιμο μιας γιγάντιας μονάδας φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν (της μεγαλύτερης εν λειτουργία στην Ευρώπη, «ανθρακικό απολίθωμα» το χαρακτήρισαν κάποιοι) και τα εγκαίνια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hollandse Kust Zuid.
Την περασμένη Παρασκευή ο βασιλιάς Βίλχελμ-Αλεξάντερ επιθεώρησε με σκάφος τις 139 ανεμογεννήτριες που εγκατέστησε η κοινοπραξία της σουηδικής ενεργειακής εταιρείας Vattenfall, της γερμανικής χημικής Basf και της επίσης γερμανικής ασφαλιστικής Allianz σε απόσταση περίπου 25 χιλιόμετρων από τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, στα ανοικτά των ολλανδικών πόλεων Σεβενίνγκεν και Ζάντβοορτ.
Έρχεται ρύθμιση για fast track ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών
Το πάρκο θα τροφοδοτήσει σύντομα με ηλεκτρικό ρεύμα 1,5 εκατ. νοικοκυριά σε μια ευρεία περιοχή (περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας). Σημειωτέον ότι η κοινοπραξία Vattenfall-Basf-Allianz διαθέτει πλέον δεκατρία υπεράκτια αιολικά πάρκα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Ανακούφιση στο Γκρόνινγκεν
Μεγάλη εν τω μεταξύ είναι η ανακούφιση στην πόλη Γκρόνινγκεν και την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Ολλανδίας για την αναστολή της λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου έπειτα από έξι δεκαετίες εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1963 και τα αποθέματα στη μονάδα δεν έχουν εξαντληθεί. Αλλά εδώ και δύο δεκαετίες καταγράφονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μικρού μεγέθους σεισμοί, που αποδίδονται στις γεωτρήσεις.
Οι ζημιές σε κτίρια από τις δονήσεις είναι μικρές, αλλά η ανησυχία της κοινής γνώμης συνεχίζει να αυξάνεται καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου και καταστροφικότερου σεισμού. «Και δεν θα μειωθεί σύντομα η ανησυχία, διότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το τέλος των εξορύξεων δεν θα σημάνει και το τέλος των σεισμικών δονήσεων, που θα συνεχιστούν για πολλά ακόμα χρόνια», γράφει ο ολλανδικός Τύπος.
Εξάλλου ένας μικρός αριθμός γεωτρυπάνων θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για λίγους ακόμη μήνες στο Γκρόνινγκεν, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή έλλειψη ενέργειας σε περίπτωση που ο επερχόμενος χειμώνας αποδειχθεί ιδιαίτερα βαρύς.
Η Ευρώπη στην πρωτοπορία
Σύσσωμη η Ευρώπη, πάντως, επιταχύνει το βήμα για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη μετάβαση σε καθαρές, βιώσιμες πηγές ενέργειας. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής ανανεώσιμων πηγών στη Γηραιά Ήπειρο, η νορβηγική Statkraft, ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά από τη γερμανική Breeze Two Energy 39 αιολικών πάρκων στη Γερμανία και τη Γαλλία. Πρόκειται για μια επένδυση 406 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Statkraft αποτελείται πλέον από 35 αιολικά αγροκτήματα στη Γερμανία με 165 ανεμογεννήτριες και τέσσερα αγροκτήματα στη Γαλλία με 20 ανεμογεννήτριες. Οι μονάδες της Statkraft παράγουν αθροιστικά ισχύ 337 MW.
Ευρωπαϊκές εταιρείες όμως επεκτείνονται και σε άλλες ηπείρους επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια σε συνεργασίες. Προ μηνός η γαλλική TotalΕnergies ανακοίνωσε την από κοινού με το γιγαντιαίο όμιλο του ινδού κροίσου Γκαουντάμ Αντάνι επένδυση 300 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών πάρκων στην Ινδία.
«Η TotalΕnergies και η Adani Green Energy Limited (AGEL) υπέγραψαν μια δεσμευτική συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας με ισότιμη ιδιοκτησία και με χαρτοφυλάκιο στους τομείς τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας της τάξεως των 1.050 MW», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο γαλλικός όμιλος. Πρόκειται για επένδυση με τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος καθώς στον αναπτυσσόμενο κόσμο η ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο.


Latest News

Η COP28 τελειώνει - Στενεύουν τα περιθώρια για αποτελεσματική συμφωνία
Δύσκολη φαίνεται η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των εκπομπών - Χάσμα απόφεων και συμφερόντων

Οι «υποσχέσεις» της COP28 δεν αρκούν, προειδοποιεί ο ΔΟΕ
Καμπανάκι από τον Φατίχ Μπιρόλ

Νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Kαταργούνται σταδιακά οι λέβητες ορυκτών καυσίμων σε όλα τα κτίρια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σαμποτάρει» ο ΟΠΕΚ μια συμφωνία για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων
Να απορρίψουν κάθε συζήτηση για μείωση των ορυκτών καυσίμων καλεί ο γ.γ. του ΟΠΕΚ τα κράτη μέλη του καρτέλ

Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις στα μικρά φωτοβολταϊκά
Τι αλλάζει στα μικρά έργα ΑΠΕ

Σε πετρελαιοπαραγωγό χώρα και η COP29 - Πού καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις
Η Αρμενία συμφώνησε με την υποψηφιότητα του Μπακού

Στουρνάρας: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πληθωρισμό και ανάπτυξη
Ο διοικητής της ΤτΕ αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το μέλλον των μεταφορών είναι «πράσινο» - Η ανάγκη για βιώσιμη αστική κινητικότητα
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας κουλτούρας στις μεταφορές, με έμφαση σε σύγχρονες, έξυπνες, πράσινες και φιλικές προς όλους συγκοινωνίες

Ο σουλτάνος του πετρελαίου θέλει να... «τελειώσει τη δουλειά» με την COP28
Οι νέες διαπραγματεύσεις για το κλίμα πρέπει θεωρητικά να έχουν καταλήξει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη σε ένα τελικό κείμενο

Γαλλική... ισχύς εν τη ενώσει - Σούπερ μάρκετ και βιομηχανία τροφίμων για την κυκλική οικονομία
Ένα νέο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από την Carrefour, έγινε η αφορμή να συνεργαστεί με FMCG brands